31 Μαρτίου, 2017

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ BREXIT ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 

Η μετατροπή των νόμων της Ε.Ε. που επηρεάζουν τη Βρετανία σε νομοθεσία του βρετανικού κράτους, είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του Brexit, η οποία ξεκίνησε με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό την Τετάρτη. 

Καθώς θα μετριάσει την επιχειρηματική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η προοπτική της εξόδου από την Ε.Ε. Στα περισσότερα από 40 χρόνια συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., δεκάδες χιλιάδες νόμοι της τελευταίας εισχώρησαν στη βρετανική νομοθεσία, επηρεάζοντας καθοριστικά όλους τους τομείς της.

Το υπουργικό επιτελείο της Τερέζα Μέι παρουσίασε χθες το πώς θα πραγματοποιήσει το σύνθετο αυτό εγχείρημα, το οποίο θεωρείται αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνέχεια εταιρειών που δρουν πέραν των βρετανικών συνόρων και εντός της Ε.Ε. 

Το όλο πλάνο συμπυκνώνεται στο «Μεγάλο Νομοσχέδιο Ανάκλησης» που θα βρεθεί ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου τον Μάιο, το οποίο θα μετατοπίσει τη νομοθεσία της Ε.Ε., θα ακυρώσει την Πράξη Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, η οποία επισημοποιεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., και θα δώσει στους υπουργούς τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς νόμους, ώστε οι τελευταίοι να λειτουργούν και μετά την έλευση του Brexit.

«Το νομοσχέδιο θα μετατρέψει τη νομοθεσία της Ε.Ε. σε νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, γνωρίζοντας ότι οι κανόνες δεν άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη, και παρέχοντας δικαιοσύνη σε όλους αυτούς, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των οποίων δεν θα γίνουν αντικείμενο απότομης αλλαγής», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Thomson Reuters, 52.741 νόμοι έχουν εισαχθεί στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το 1990, ενώ όπως αναφέρει έρευνα του Κοινοβουλίου, περίπου 13,2% των νόμων που θεσπίστηκαν μεταξύ του 1993 και του 2004 έχουν σχέση με την Ε.Ε. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει αντικείμενο έντονου ελέγχου, με αρκετές εταιρείες από διάφορους τομείς να αναφέρουν πως δυσκολεύονται να κάνουν οποιοδήποτε πλάνο χωρίς να ξέρουν πώς θα είναι τα πράγματα την επόμενη μέρα.

Μολαταύτα, το πλάνο συνάντησε και αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με πιθανή χρησιμοποίησή του από τη βρετανική κυβέρνηση, με σκοπό να ανασχηματίσει τους ευρωπαϊκούς νόμους χωρίς επαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς τους προσαρμόζει στη βρετανική νομοθεσία. 

Συγκεκριμένα, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το χαρακτήρισε «αναίσχυντη αρπαγή εξουσίας», ενώ το Εργατικό Κόμμα απαίτησε σκληρότερους ελέγχους στις εξουσίες που η κυβέρνηση θέλει να δώσει στον εαυτό της αναφορικά με την τροποποίηση των νόμων.

Στο μεταξύ, απαντώντας στο αίτημα της Μέι για ταχείες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την εμπορική σχέση Ε.Ε. - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή, το οποίο ήρθε με το γράμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50 την Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο ότι το Λονδίνο πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης και μετά να διαπραγματευτεί δευτερεύοντα ζητήματα, όπως το εμπόριο. 

Ενδεικτικά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Μέι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει αρχικά να εστιασθούν στους όρους της εξόδου» και ιδίως με τα δικαιώματα των εκπατρισμένων πολιτών και τα χρήματα που χρωστάει η Βρετανία στην Ενωση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: