03 Μαρτίου, 2017

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις και αλλαγές ισορροπίας. Από τη μια είναι το μέτωπο της Σερβίας και από την άλλη των Σκοπίων. Η Αλβανία και η Κροατία, έχουν απευθύνει έκκληση στο ΝΑΤΟ να παρέμβει στην περιοχή.

Αφορμή στέκεται το σερβικό τρένο που κάνει το δρομολόγιο Βελιγράδι – βόρειο Κοσσυφοπέδιο και φέρει την επιγραφή «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», με αποτέλεσμα, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μιμί Κοντέλη και η Κροάτης ομόλογος της Νταμίρ Κρίτσεβιτς, να έχουν απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η Σερβία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Βαλκάνια. 

Από την άλλη μεριά, στα Σκόπια επικρατεί πολιτική αναταραχή, μετά την άρνηση του προέδρου, Γκιόργκι Ιβανόφ, να δώσει διερευνητική εντολή στον ηγέτη του δεύτερου σε εκλογικό ποσοστό κόμματος, της κεντροαριστερής SDSM του Ζόραν Ζάεφ.

Η άρνηση του οφείλεται, όπως είπε ο ίδιος στο γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ του SDSM και των αλβανικών κομμάτων, εμπεριέχει αλβανική ατζέντα με αιτήματα των Τιράνων και αν υλοποιηθούν, το Σύνταγμα της χώρας θα απειληθεί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: