13 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Ότι ήταν να γίνει, από ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, έγινε, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς αν προτίθεται να προβεί σε κάποια κίνηση για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι:

«Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη κίνηση από όσα έγιναν μέχρι σήμερα και της αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε τον διάλογο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε με ξένους αξιωματούχους κατά τις τελευταίες μέρες, στις Βρυξέλλες, είπε ότι «θα πρέπει να πω [ότι είμαι] απόλυτα ικανοποιημένος ως προς το ζητούμενο, δηλαδή η αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες είναι κάτι που αφορά στο σύνολο των κρατών μελών και όχι βεβαίως την Κύπρο.

Θα ήταν ένα κακό προηγούμενο – έτσι το θεωρούμε όλοι – αν η Κύπρος ή το οποιοδήποτε κράτος μέλος αποφάσιζε, κατά παράβαση της Συνθήκης της Ένωσης, να παραχωρεί τις τέσσερεις ελευθερίες στους όποιους πολίτες τρίτων χωρών».

Τα προσχήματα, από όπου και αν προβάλλονται, δεν θεωρώ ότι αποτελούν αρκετή δικαιολογία για να συνεχίζεται το αδιέξοδο», κατέληξε. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν νομίζει να υπάρχει άλλη κίνηση από όσα έγιναν προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι η δήλωση «μοιάζει με δήλωση παραίτησης από κάθε προσπάθεια». Και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υφίστανται στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Αναγνωρίζουμε συνάμα τον κίνδυνο που ελλοχεύει το διαφαινόμενο αδιέξοδο να μετατραπεί σε πλήρες ναυάγιο, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Γι’ αυτό καλούμε τον Πρόεδρο να αποφεύγει απόλυτες τοποθετήσεις και να συνεχίσει χωρίς παλινδρομήσεις και με σταθερότητα την δύσκολη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. 

Το ΑΚΕΛ προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες, εντός και εκτός Κύπρου, προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κρίμα κάποιοι άλλοι, αντί να σκέφτονται τις επόμενες γενεές να σκέφτονται μόνο τις επόμενες εκλογές».

Εμπιστοσύνη στον Αναστασιάδη από το 75% των Κυπρίων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, με βάση δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση αναδεικνύει την πεποίθηση πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επέδειξε κακοπιστία στις συνομιλίες για το Κυπριακό.Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που παρουσιάζει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα «Σημερινή»:

*Το 44% εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το 31% να εμπιστεύονται τη στάση του λίγο και το 25% καθόλου. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα της Ελλάδας, την οποία εμπιστεύονται πολύ το 12% και αρκετά το 31%, ενώ λίγο ή καθόλου εμπιστεύονται τη στάση της το 57%.

*Το 95% έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στη στάση του Ακιντζί στις συνομιλίες και το 91% πιστεύουν ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε δεν είναι επαρκείς. 

Αδικαιολόγητες είναι οι ανησυχίες που εκφράζει, λένε τέσσερεις στους πέντε, ενώ το 57% εκλαμβάνουν τη στάση του ως επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα, σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό.

*Το 75% των πολιτών πιστεύουν πως ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς ήταν αυτός που αποχώρησε πρώτος από τις συνομιλίες, ενώ η στάση του κρίνεται ως πολύ ή αρκετά καλή μόνο από το 7%. Το 95%, μάλιστα, του έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη στάση του στις διαπραγματεύσεις.

*Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι λόγοι για τους οποίους έφυγε από τις συνομιλίες ήταν ανεπαρκείς και οκτώ στους δέκα θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες. 

Το 31% εκλαμβάνουν τη στάση του ως επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 26% σε αρκετό βαθμό. 

Την ίδια στιγμή, ενώ το 64% θεωρούν λανθασμένο τον Κανονισμό που πέρασε από τη Βουλή, το 77% διαφωνούν με αλλαγή της απόφασης, η οποία θα ικανοποιούσε τους όρους που θέτει ο Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη του διαλόγου.

*Μόνο το 9% θεωρούν ότι ήταν επαρκείς οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 91%, πιστεύουν πως μάλλον μας κοροϊδεύει ο εγκάθετος της κατοχής, αφού βρίσκουν τις προφάσεις του ανεπαρκείς. 

Ταυτόχρονα, τέσσερεις στους πέντε πολίτες θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες, με μόνο 18% να πιστεύουν ότι μπορούν να κριθούν ως δικαιολογημένες.

*Το 55% των πολιτών εκτιμούν ότι δεν έχει επέλθει οριστικό ναυάγιο στις συνομιλίες στο Κυπριακό, σε αντίθεση με το 45% που έχουν αυτήν την άποψη. 

Από αυτούς που δεν έχουν πειστεί για το ναυάγιο, το 58% εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ποσοστό 17% αναμένουν πως θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Το 9% δεν μπορούν να προσδιορίσουν χρονικά την επανέναρξή τους. 

Μόνο το 7% έχουν την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ 5% αναμένουν πως θα επαναρχίσουν με μεγάλη καθυστέρηση. Τέλος, ποσοστό 4% εκτιμούν ότι ο διάλογος μετατίθεται για μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

*Μόνο το 35% των πολιτών θεωρούν τη στάση των ΗΕ θετική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς (52%) την εκλαμβάνουν ως αρνητική και 13% δεν τοποθετούνται. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το εύρημα αναφορικά με τη στάση που επιδεικνύουν έναντι των δύο πλευρών, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι πιο θετικά διακείμενα προς την τ/κ πλευρά, σε ποσοστό 71%, έναντι 34% προς την ε/κ πλευρά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: