06 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

 

Το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα βρεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σχέδιο που είναι άρρηκτα συνυφασμένο, όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, με έννοιες όπως «αναπτυξιακή στροφή» και «μείωση της ανεργίας».

Βεβαίως, το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει μεσούσης της διαπραγμάτευσης, αποτελεί ευκαιρία για τον πρωθυπουργό «να στείλει τα μηνύματά του για την αξιολόγηση», σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Όσον αφορά το κυρίως θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση δηλαδή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει προηγηθεί συστηματική επεξεργασία από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα "Growth Strategy", η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ταυτόχρονα όμως με επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό στόχο εν τέλει, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ώθηση που θα δώσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα, η αξιοποίηση, στο μέγιστο βαθμό, της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας. 

Η χώρα μας αποτελεί, άλλωστε, κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ δύο συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός και η γεωθερμία. 

Κεντρικό ρόλο στην εθνική αυτή προσπάθεια παίζει επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Μέσα δε από το εθνικό σχέδιο, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια - και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης. 

Το σχέδιο θα δοθεί, τέλος, στους εταίρους μας, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς διαβούλευση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: