07 Μαρτίου, 2017

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΕΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ

 

Εκτός συνομιλιών προτίθεται να παραμείνει ο Μουσταφά Ακιντζί μέχρι, τουλάχιστον, να αναθεωρηθούν οι όροι εντολής από την Άγκυρα και να του ανάψει το πράσινο φως για να επανεμφανιστεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία είναι εμφανές πλέον ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αδυνατεί να επιστρέψει στις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για την απόφαση της Βουλής.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην προχθεσινή τρίωρη συνάντησή τους, κατέβαλε έντονες προσπάθειες προκειμένου να πείσει τον κατοχικό ηγέτη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Η προσπάθειά του απέβη άκαρπη, γι’ αυτό και αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να επιτύχει το μίνιμουμ που επιδίωκε, έστω και μία κοινωνικής φύσεως συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. 

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστούν ευελπιστώντας ότι θα επιτύχουν επάνοδο των ηγετών στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Εγχείρημα άκρως δύσκολο αφού για να επιτευχθεί κάτι ανάλογο θα πρέπει είτε η κυβέρνηση μαζί με τη Βουλή να ικανοποιήσουν τις τουρκικές απαιτήσεις σ’ ό,τι αφορά το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, είτε η τουρκική πλευρά να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της.

Όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ακόμα και η πρόταση του ΔΗΣΥ, για τροποποίηση της απόφασης της Βουλής, που θα μπορούσε να αλλάξει κάπως το κλίμα, δύσκολα θα προχωρήσει προς συζήτηση στη Βουλή. 

Αιτία η επιμονή και η εμμονή του Μουσταφά Ακιντζί να «διορθωθεί το λάθος», όπως χαρακτηρίζει την απόφαση της Βουλής. Οι αξιώσεις αυτές επενεργούν αποτρεπτικά στη λήψη νέας απόφασης από τη Βουλή. 

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Άιντα μετά τη συνάντηση στα κατεχόμενα και σημείωσε πως «δεν προκύπτει κάτι καινούργιο σε σχέση με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των όσων κατά καιρούς δημόσια έχουν ακουστεί από πλευράς του κ. Ακιντζί».

Η Κυβέρνηση διαμήνυσε προς τον κ. Ακιντζί πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και προσήλωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να εξεταστούν» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, αν θέλετε ίσως περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση, αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. 

Άρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στο τραπέζι να δούμε πώς ξεπερνιούνται ουσιαστικές διαφωνίες για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντα σε νέα μεθοδολογία αλλά και στο ότι για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη θα πρέπει αυτή να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η καινούργια μεθοδολογία είναι κάτι στο οποίο δημόσια έγινε λόγος από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και έχει να κάνει με το τρίπτυχο που εισηγήθηκε εδώ και καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει ώστε να συζητούμε επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δούμε πώς μπορεί να συνεχίσει ο διάλογος».

Εξέφρασε εκ νέου «την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Όλοι γνωρίζουν, πολύ περισσότερο τα ΗΕ που ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος, πού είναι η δυσκολία στο να καθοριστεί νέα Γενεύη».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερεις ελευθερίες, σε κάτι ανάλογο όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων υπηκόων που διαμένουν εκεί, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

Σημείωσε δύο σημαντικά δεδομένα:
Α.Οι αντιδράσεις που λαμβάνει ο ΠτΔ στην επιστολή δείχνουν απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις της Λευκωσίας.

Β.Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: