11 Μαρτίου, 2017

ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

 

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Λίγο νωρίτερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε οτι εξερράγησαν δύο βόμβες κοντά σε κοιμητήριο στην περιοχή Μπαμπ Μασάλα της συριακής πρωτεύουσας και ότι οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για νεκρούς. 

Οι βόμβες εξερράγησαν
Σε σύντομο τηλεγράφημα του SANA αναφέρεται πως «δύο βόμβες τρομοκρατών» προκάλεσαν τον θάνατο «αριθμού μαρτύρων» και τον τραυματισμό άλλων ανθρώπων κοντά στο κοιμητήριο Μπαμπ αλ-Σαγίρ. 

13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία


Στη Συρία, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια αναζητώντας καταφύγιο και σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία κάτω των 5 ετών έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο.

Επιπρόσθετα, περίπου 4,9 εκατομμύρια - γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους - είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι χώρες υποδοχής να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, καθώς επωμίζονται τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της φιλοξενίας αυτής.

Σε δελτίο Τύπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τη διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τη γενναιόδωρη στήριξή της, ώστε να βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι συνεχείς και αφόρητες κακουχίες που περνούν εκατομμύρια αθώοι άμαχοι στη χώρα τους και στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Συρία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για να στηριχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Συρία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

«Σε τελική ανάλυση, ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς αλλά με ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Οικογένειες έχουν διαλυθεί, αθώοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σπίτια έχουν γκρεμιστεί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία», είπε.

Με βάση στοιχεία των ΗΕ, το  2016, πάνω από 1 εκατομμύριο Σύροι έλαβαν βασικά είδη για τον χειμώνα - απαραίτητα για να τους κρατούν στη ζωή σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. 

Την περασμένη χρονιά, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στη Συρία έλαβαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη κουζίνας.

Πάνω από 2 εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από το δίκτυο κοινοτικών κέντρων της Ύπατης Αρμοστείας στη Συρία, όπου παρέχονται διάφορες υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, προστασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά.

Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι και πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα. Η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν βοηθήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, καθώς και όσους τους φιλοξενούν.

Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και αρωγής, όπως η παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης στις πέντε βασικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν φέτος 8 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Σύρων που βρίσκονται μέσα στη χώρα αλλά και στην εξορία.

Η έκκληση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές δεσμεύσεις που έγιναν στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 2016, ιδίως σε θέματα εκπαίδευσης και βιοπορισμού, και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι προσπάθειες αυτές.

«Καλούμε τους δωρητές να διατηρήσουν μια επαρκή και ευέλικτη χρηματοδότηση που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις τεράστιες ανάγκες», είπε ο κ. Grandi.



Δεν υπάρχουν σχόλια: