07 Μαρτίου, 2017

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Το ραντεβού μας δόθηκε στο γραφείο του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, γύρω στις 10:30 το πρωί. Εκείνος κάθεται στην καρέκλα του έχοντας από πίσω του μια εικόνα του Χριστού και εγώ ακριβώς απέναντι του.

Ο ήλιος, που έχει ανατείλει για τα καλά και έχει «λούσει» την πόλη, «χτυ­πάει» το μισάνοιχτο παράθυρο, από το οποίο ακούγεται «καμπάνα» ο παλιατζής που περνάει εκείνη την ώρα από τη Μητροπόλεως.

Ο κ. Άνθιμος, ευδιάθετος για συζήτηση στην αποκλει­στική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π», μιλά για όλους και για όλα. Για τον Τσίπρα, τους πολιτικούς, τον Μπουτάρη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και για την πολιτική κίνηση που φέρεται να δημιουργούν συγκεκριμένοι ιεράρχες, και αποκαλύπτει πως φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα.

Ο ιεράρχης της θεσσαλονίκης μιλά για το έργο της Εκκλησίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Πρόκειται για ένα δύ­σκολο έργο. Προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας», αναφέρει.

«Τα βγάζουμε πέρα δύσκολα»
«Πώς τα βγάζει πέρα, λοιπόν, η Εκκλησία; Δύσκολα;» τον ρωτώ. «Δύσκολα! Υπάρχουν περιπτώσεις που αναγκαζόμα­στε να πούμε σε συμπολίτες μας ότι μπορούμε μόνο τόσο να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε κάποια μηχανή που να κόβει χρή­ματα.

Ούτε κανένα ταμείο που να εισπράττει έσοδα. Με δικά μας. Δεν υπάρχει κάποια συστηματοποιημένη διαδικασία που δουλεύει μηχανικά. Πράττουμε ανάλογα με τις ανάγκες», απαντά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δυο οικοτροφεία που διαθέτει η Μητρόπολη. Βρίσκονται στο κέντρο -το ένα έχει χωρητικότητα 24 ατομικών δωματίων και το άλλο 52 θέσεων- και προορίζονται για φοιτητές θεολογίας. «Μένουν εδώ εντελώς δωρεάν μέχρι να λάβουν το πτυχίο τους. Όταν δεν μένουν σε αυτά φοιτητές θεολογίας, τότε φιλοξενούμε φοιτητές άλλων τομέων», αναφέρει.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην αποκλειστική του συνέντευξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην περιουσία της Εκκλησίας - για την οποία διαχρονικά έχει γίνει μεγάλη συζήτηση-, τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας και τη μισθοδοσία των περίπου 10.000 ιεραρχών που υπάρχουν στην Ελλάδα και την οποία έχει αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο.

«Στη Θεσσαλονίκη, η περιουσία της Μητρόπολης είναι μηδέν. Η περιουσία της Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα πράγματι είναι μεγάλη, αλλά παραμένει αναξιοποίητη», υπογραμμίζει ο κ.κ. Άνθιμος. «Η Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη έχει περίπου 22 ακίνητα. Πρόκειται για ακίνητα που αξιοποιούνται, μερικά είναι άδεια βέβαια», επισημαίνει.

Τι απαντά όμως σε όσους ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία πρέπει να «βάλει πλάτη» και να διαθέσει την περιουσία της υπέρ του κράτους; «Το κράτος δεν έχει αποδείξει την ικανότητα του να αξιοποιήσει τη δική του περιουσία.

Γιατί, λοιπόν, τόσος θόρυβος να πάρουν την περιουσία της Εκκλησίας; Ας αξιοποιήσει πρώτα το κράτος τη δική του περιουσία, να δούμε μάλιστα πώς θα την αξιοποιήσει, και μετά να συνεργαστούμε. Ακούμε κατά περιόδους να κοπεί η μισθοδοσία του κλήρου. Αν την κόψουμε, τότε οι ιερείς θα πεθάνουν γιατί δεν έχουν δική τους περιουσία.

Δεν είναι προτάσεις αυτές. Απλά επιφωνήματα εντυπωσιασμού», λέει. Και συμπληρώνει: «Η μεγάλη περιουσία αφαιρέθηκε από την Εκκλησία πριν από δεκαετίες». Απαντά, μάλιστα, σε όσους ζητούν να σταματήσει η μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο:

«Τα κίνητρα όσων το ζητούν δεν είναι οικονομικά, θέλουν να αφανίσουν τον κλήρο για να υπάρχει μόνο ο κρατισμός».«Ποιος είναι ο μισθός των κληρικών;» τον ρωτάμε. «Είναι περίπου ίσος με τον μισθό που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί», αναφέρει ο κ.κ. Ανθιμος και συμπληρώνει: «Αν κόψουν σε εμάς τον μισθό, να κόψουν και από αλλού.

Αν θέλουν να μας κόψουν τον μισθό, ας μας επιστρέψουν όλη την περιουσία και δεν θέλουμε μισθό, γιατί θα την αξιοποιήσουν ξένες εταιρείες». Για τον ίδιο, ο αξιολογότερος 'Ελληνας από το 1821 μέχρι σήμερα είναι ο Καποδίστριας. «Μακάρι να είχαμε πολλούς Καποδίστριες στη Βουλή. Λείπει πράγματι ένας Καποδίστριας από τη σημερινή Ελλάδα.

Ήταν ένας άνθρωπος που ενώ ήταν κυβερ­νήτης της Ελλάδας κατέληξε σε ένα ισόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα που χρησιμοποιεί η Ελβετία σήμερα είναι γραμμέ­νο από τον Καποδίστρια», σχολιάζει.

Για τον Τσίπρα και ποιους ενόχλησε
Η συζήτηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης «πηγαίνει» στις πολιτικές εξελίξεις. Για τη δημιουργία του πρωθυπουργι­κού γραφείου στην πόλη αναφέρει πως «πρόκειται για κάτι δοκι­μαστικό. Ήθελε να δώσει κάτι στη Θεσσαλονίκη και το ίδρυσε.

Άλλωστε, πού θα πήγαινε εάν ήθελε να κάνει μια συνάντηση με κάποιον; Δεν το βλέπω αρνητικά. Την κ. Νοτοπούλου δεν πρό­λαβα να τη γνωρίσω». Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι τον άφησε ικανοποιημένο στην τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του.

«Ο κ. Τσίπρας βασανίζεται πάρα πολύ. Τα θέματα που έχει να διαχειριστεί είναι πολύ δύσκολα και αυτή είναι η πρώτη του εμπειρία. Έχει επίσης σκληρή αντιπολίτευση και δίπλα του δεν έχει ανθρώπους που είναι της ίδιας πολιτικής τακτικής.
  
Όταν ο πρωθυπουργός μετεκλογικά πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο, ρώτησα εάν μπορώ να πάω να τον ακούσω. Τελικά πήγα. Όταν με είδε ο πρωθυπουργός είπε: "Οποία έκπληξη". Με ευχαρίστησε που πήγα εκεί. 

Σε εκείνη την παρουσία του με ανέφερε δύο φορές στην ομιλία του. Όταν ήρθε ξανά στη Θεσσαλονίκη, πάλι ήμουν εκεί στην ομιλία του. Με ρώτησε τότε πόσους υπουργούς και πρωθυπουργούς έχω ορκίσει ως Μητροπολίτης.

Η παρουσία μου εκεί ενόχλησε κάποιους, αλλά ο επίσκοπος άλλωστε είναι για όλους», λέει. «Του χρεώνουν όμως ότι άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα έκανε...» αναφέρουμε. «Αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς μας», απαντά νέτα σκέτα ο κ.κ. Άνθιμος.

«Όχι» σε πολιτική κίνηση ιεραρχών
Για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, οι ιεράρχες δεν πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική. «Η πολιτική έχει διασπάσεις, ενώ η Εκκλησία ενότητα. Δεν βλέπω καθόλου θετικά μια πολιτι­κή κίνηση από ιεράρχες», σχολιάζει αναφερόμενος σε συγκε­κριμένους κληρικούς που ακούγεται πως σκέπτονται να πολι­τευτούν.

Μάλιστα, για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος αποκάλυψε πως ψήφισε τον Πάνο Καμμένο στις εκλογές, αναφέρει: «Κακώς το έκανε. Η ψήφος είναι μυστι­κή. 

Ο Πειραιώς παλιά ήταν μαθητής μου. Από την ώρα που έγι­νε Μητροπολίτης όμως, έφτασε σε σημείο υπερβολής. Δεν μπο­ρεί κάποιος να είναι απόλυτος. 

Αν είσαι επίσκοπος, δηλαδή πρόσωπο που υποβοηθάς την ενότητα και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Έχει ικανότη­τες, αλλά πρέπει να ξέρει να κρατεί τα όρια».

Αποκαλύπτει ότι στις εκλογικές διαδικασίες ψηφίζει, όπως έπραξε και στο δημοψήφισμα. Δηλώνει αντίθετος στη διενέρ­γεια νέου δημοψηφίσματος. «Είμαστε ένα μικρό κράτος. Επειδή έχουμε και αδυναμίες, θεωρώ ότι η θέση μας είναι κοντά στους Ευρωπαίους και στην Ευρώπη», υποστηρίζει.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν φοβάται να πει δημό­σια την άποψη του για ζητήματα της επικαιρότητας. Χαρακτηρί­ζει «απροσδιόριστη» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προ­εδρία των ΗΠΑ και «καλόψυχο» τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο διαφωνεί σε πολλά σημεία.

«Η σχέση μας είναι πολύ καλή. Ξεκινήσαμε άσχημα, αλλά ο κύριος δήμαρχος για μένα εί­ναι ένας άνθρωπος καλόψυχος. Κι εγώ τον προσέχω κι εκείνος με προσέχει», καταλήγει.

Εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"
Δημοσιογράφος: Βαγγέλης Στολάκης
 


Δημοσίευση σχολίου