11 Μαρτίου, 2017

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΦΡΕΝΟ

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η Γαλλία και η Γερμανία, με την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, εξέτασαν πιο ενδελεχώς το σενάριο Γιούνκερ για συγκρότηση μιας "Ένωσης πολλών ταχυτήτων". Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής μετείχαν ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, από την απλή ενιαία αγορά ως την ενισχυμένη ενσωμάτωση, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, και αυτή είναι η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. 

"Θα υπάρξει μια ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων, δεν θα συμμετέχουν όλοι κάθε φορά σε όλα τα στάδια της ενσωμάτωσης" δήλωσε η Μέρκελ στις 3 Φεβρουαρίου από τη Μάλτα, προαναγγέλλοντας λίγο πολύ, όσα συζητούνται τώρα.

Σήμερα, αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών των 27 στις Βρυξέλλες (δε μετείχε η Βρετανία που βρίσκεται υπό συζητήσεις για το Brexit), o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρώπη "των πολλών ταχυτήτων" που θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, "προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών", δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί "ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα".

"Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Δεν είναι αυτή η πρόθεση", διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, η πρωθυπουργός της Πολωνίας που αντέδρασε έντονα για την επανεκλογή Τουσκ,  δήλωσε πως η χώρα της "διαφωνεί με κάθε συζήτηση για μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων". Η κ. Σίντλο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Οι χώρες που διαφωνούν είναι εκείνες της ομάδας του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, διεύρυνση προς ανατολάς του 2004), που έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες συγκροτώντας μπλοκ, αρχικά, κατά της μεταναστευτικής/προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη δική της μεριά, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διακηρύξει "την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα", κατά τη σύνοδο της Ρώμης, στην οποία θα εορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης.

"Το σύνθημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα", δήλωσε η Μέρκελ αναφορικά με τον στόχο της συνόδου κορυφής της Ρώμης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου με τη συμμετοχή των 27 χωρών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία.

"Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποια πεδία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα", σημειώνει άλλωστε ενδεικτικά το προσχέδιο που δεν κατέληξε σε κοινή αποδοχή.

"Μετά τη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης ενόψει της επετείου της Ρώμης", δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "

Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο των κρατών-εθνών σε σχέση με την κοινότητα, ενώ άλλοι ζητούν νέες και πιο βαθιές δυνατότητες ενοποίησης, ακόμη και αν αυτό αφορά λιγότερα κράτη-μέλη", πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις συνθήκες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ενόψει Brexit, έγινε ξεκάθαρο σήμερα πως και οι «27» συμφωνούν ότι η "πολιτική ενότητα" της ΕΕ είναι το "πιο πολύτιμο προσόν" της. Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή αντιπαράθεση με την Πολωνία για το θέμα της επανεκλογής του, ο κ. Τουσκ απάντησε πως "το κλίμα σήμερα ήταν πολύ πιο θετικό και αισιόδοξο απ' όλα τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας", προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: