01 Μαρτίου, 2017

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Παρέμβαση στην Τουρκία για τον Ντενίζ Γιουτσέλ – Κραυγή αγωνίας από τον κρατούμενο ανταποκριτή. Κραυγή αγωνίας από τον δημοσιογράφο που αντιστάθηκε στην εξουσία του Ερντογάν. Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt , Ντενίζ Γιουτσέλ, βρίσκεται κρατούμενος στην Τουρκία με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.
 
Σε διάστημα δύο εβδομάδων που είναι κρατούμενος δεν μπόρεσε να συναντήσει κανέναν παρά μόνο τον δικηγόρο του στον οποίο και παρέδωσε ένα προφορικό ημερολόγιο για τις συνθήκες κράτησής του.

«Ο ανταποκριτής έχει υποχρέωση να στείλει κάτι στην εφημερίδα του, δεν ερχόμαστε εδώ για διασκέδαση. Η εικόνα του κελιού μου: στόν τοίχο έχει ένα ρολόι με την τουρκική σημαία στο καντράν.

Δεξιά ένα καλοριφέρ όπου ζεσταίνεις τις κονσέρβες φαγητού που σου δίνουν. Μπροστά μόνο κάγκελα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην μαρτυρία του». Ο ίδιος γνωρίζει για το κίνημα  Free Deniz που έχει δημιουργηθεί για την αποφυλάκισή του, στην Γερμανία. Πλήθος διαδηλωτών άλλωστε συγκεντρώθηκε μπροστά στην Καγκελαρία.

«Ξέρω για τα δημοσιεύματα για μένα, δάκρυα μου ανεβαίνουν στα μάτια. Είναι απίστευτα ωραίο να ξέρω ότι δεν είμαι μόνος, ότι δεν με έχουν ξεχάσει. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους» λέει ο Ντενίζ Γιουτσέλ σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε χθές τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί για την προφυλάκιση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt . Η υπόθεση αυτή αποτελεί νέα πηγή έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε αρχικά, η γερμανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται για μια «επίσημη κλήση», όμως ο πρεσβευτής «παρακαλείται» να μεταβεί στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Λίντνερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ενώπιον του Τύπου ότι έγινε κατανοητό προς τον Τούρκο διπλωμάτη ότι η κράτηση του δημοσιογράφου δεν ήταν «ούτε απαραίτητη ούτε δίκαιη» και αντιβαίνει τις αρχές της ελευθεροτυπίας.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η υπόθεση αναμένεται να περιπλέξει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να γίνει σαφές για την Τουρκία ότι η εποχή (που διανύουμε) μόνο εύκολη δεν είναι για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις κι ότι η υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ περιπλέκει πολύ περισσότερο την κατάσταση» επέμεινε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

O Γιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες.   Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: