06 Μαρτίου, 2017

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΣΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

 

Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα λόγω υπερβολικής ταχύτητας κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης Ευζώνων, από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, δίχως σ’ αυτά να προσμετρώνται οι τέσσερις νεκροί του πρόσφατου δυστυχήματος στο Υπατο Θηβών.

Η υπερβολική ταχύτητα, σε συνδυασμό με το ότι η Porche που οδηγούσε ο 23χρονος Γιώργος Βακάκης έφερε λάστιχα χιονιού, τα οποία έχουν περιορισμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και άρα στις μεγάλες ταχύτητες θεωρείται από τους αστυνομικούς μία από τις πιθανές αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας.

Την ευθύνη διερεύνησης του δυστυχήματος έχει το Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της έρευνας, τα υπολείμματα ελαστικών που εντοπίστηκαν στο σημείο της πρόσκρουσης και αντιστοιχούν σε λάστιχα χιονιού που είχαν αγοραστεί το 2006 ανήκουν στην Porche.

Στην οποία επέβαινε ο 23χρονος γιος του Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη των Jumbo και ο στενός φίλος του, ο 24χρονος Ανδρέας Γεωργακόπουλος. Αξιωματικοί της Τροχαίας και εμπειρογνώμονες σε θέματα τροχαίων ατυχημάτων διευκρινίζουν ότι τα συγκεκριμένα ελαστικά είναι κατάλληλα για χιονισμένο οδόστρωμα και δεν έχουν μεγάλη αντοχή σε υψηλές ταχύτητες και θερμοκρασίες. 

Κατά συνέπεια, εάν πράγματι η μοιραία Porche είχε αναπτύξει ταχύτητα άνω των 200 χιλιομέτρων, είναι πιθανό τα ελαστικά να «κάηκαν» και το όχημα να παρέκκλινε της πορείας του με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο σταθμευμένο στον παράδρομο Honda Civic, στο οποίο επέβαιναν η 33χρονη μητέρα και ο 3χρονος γιος της. 

Από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας δεν προκύπτει εμπλοκή στο συμβάν και άλλου αυτοκινήτου, ενώ ο οδηγός μιας Μερσεντές που πέρασε από το σημείο του δυστυχήματος αμέσως μετά την πρόσκρουση φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι η «μοιραία» Porche τον είχε προσπεράσει κινούμενη με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα στην αριστερή λωρίδα.

«Ξαφνικά ακούω ένα τεράστιο μπαμ, φωτιά, καπνός και νόμιζα ότι η έκρηξη ήταν μέσα από την τουαλέτα. Βγήκα να πω στη γυναίκα μου “α ρε κοριτσάκι μου, τι πήγα να πάθω” και βλέπω την οικογένειά μου καμένους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο 41χρονος Υπάτιος Πατμάνογλου, που είδε τη γυναίκα του και το παιδί του να καίγονται μέσα στο αυτοκίνητό του. 

Σε γραπτή της δήλωση η οικογένεια του Απόστολου Βακάκη ανέφερε: «Ο Θεός μάς ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στον θρήνο μας». 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2016 έγιναν έξι τροχαία δυστυχήματα με επτά νεκρούς στον άξονα ΠΑΘΕ συνεπεία υπερβολικής ταχύτητας, τα τέσσερα στην Ε.Ο. Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ένα στο τμήμα Αθήνα - Πάτρα και ένα στην Εγνατία. Ενα τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς κατεγράφη τον Γενάρη του 2017 στην Ε.Ο. στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: