08 Μαρτίου, 2017

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

 

Την εικόνα του απόλυτου χάους εμφανίζει ο ΕΦΚΑ δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναζητούν τα στοιχεία τους τα οποία έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε ουρές, καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου υπερταμείου ασφάλισης.

Αλλά και σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τα λάθη στα εκκαθαριστικά πληρωμής, οι μεγάλες ασάφειες στις διατάξεις του νόμου για τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκ, αλλά και η αδυναμία καταβολής από τους επαγγελματίες των υπέρογκων εισφορών που τους έχουν επιβληθεί ναρκοθετούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του τον ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνει το 45%, ενώ ο στόχος ήταν να ανέλθει στο 70%.

Αναλυτές και ειδικοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα κλείσει φέτος με ένα πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προβλέψεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμιτίζουν ήδη τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των, ήδη προαποφασισμένων, νέων περικοπών στις συντάξεις.

Ολα δείχνουν ότι η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου με τη δημιουργία του νέου ΕΦΚΑ μετατρέπεται σε φιάσκο και σε ακόμη ένα μεγάλο βαρίδι για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα πληρώσουν τελικά με νέες περικοπές οι συνταξιούχοι.

Για έναν «οργανισμό-τερατούργημα» και για καθημερινές «εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται στα υποκαταστήματα όλης της χώρας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, ενώ σκληρές είναι οι επιθέσεις για την τραγελαφική κατάσταση στον ΕΦΚΑ από τους παραγωγικούς φορείς και την αντιπολίτευση.

Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ προς το υπουργείο Εργασίας για τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που «συνοδεύουν τα πρώτα βήματα του ΕΦΚΑ», τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Διαρκώς προσπαθούν να δώσουν «εξηγήσεις για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο προχωρά το μεγαλύτερο - υποτίθεται - στοίχημα για την κοινωνική ασφάλιση της χώρας».

Αντ' αυτού, οι διοικούντες του υπουργείου Εργασίας επιχειρούν, κατά τους εργαζομένους, «με προφορικές εγκυκλίους και πίσω από κλειστές ερμητικά πόρτες να διοικήσουν τον μεγαλύτερο οργανισμό της Ελλάδας». Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι «οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα μητρώα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα δεν είναι μιντιακός θόρυβος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: