14 Μαρτίου, 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μη επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε παράλληλα πως «βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολύ βαθιάς κρίσης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκάλεσαν την κρίση ή που ευθύνονται για την κλιμάκωσή της. Αυτοί που την προκάλεσαν θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για αποκλιμάκωση». Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό». Νωρίτερα ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας, οι οποίες περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των διπλωματικών σχέσεων αλλά όχι οικονομικές κυρώσεις, «δεν είναι και τόσο κακές», όμως ήταν άστοχες καθώς «οι Ολλανδοί έχουν περισσότερους λόγους να είναι θυμωμένοι».

«Από την άλλη, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο το γεγονός πως οι Τούρκοι μιλούν για κυρώσεις, ενώ όπως βλέπετε έχουμε λόγους να είμαστε πολύ θυμωμένοι για όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: