10 Μαρτίου, 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ «ΡΑΠΙΣΜΑ» ΓΙΑ ΞΑΝΘΟ -ΠΟΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ

 

Ηχηρό ράπισμα δέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Συμβούλιο τη Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς έκρινε άκυρες ως μη νόμιμες τις απολύσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που δημοσιεύτηκαν σήμερα ανοίγουν το δρόμο στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να διεκδικήσουν πλέον (δικαστικά και πάλι) τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους έως την ημερομηνία που θα έληγε η 3ετής θητεία τους.

Συγκεκριμένα, το 2015 με αποφάσεις του   υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη Υγείας  από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παρέμεινα  στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αναπληρωτές  διοικητές είχαν ήδη  υποβάλει τότε  τις παραιτήσεις τους.

Ένα μεγάλος αριθμός των διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών που παύθηκε πρόωρα  η θητεία τους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Σήμερα, το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, Δημήτριο Μακρή και Γιάννη Παπαγιάννη. 

Εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών (για μια υπόθεση καταργήθηκε  η δίκη καθώς είχε παρέλθει   ο χρόνο  της  3ετούς θητεία του προσφεύγοντα κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο)  και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι  και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων από το ίδιο Τμήμα που   αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων που δικαιώθηκαν, σύμφωνα με την σειρά δημοσίοευσης των αποφάσεων του ΣτΕ είναι:
 
1).Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
 
2).Άγγελος Λιόσης,  διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και
 
3).Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια   γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
 
4).Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
 
5).Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής  ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
 
6).Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
 
7).Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών  Άγιος Ανδρέας,
 
8).Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,
 
9).Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και
 
10).Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Τέλος, θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή  πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ  και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.
 
Δημοσίευση σχολίου