13 Μαρτίου, 2017

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η ΣΥΡΙΑ

 

Σε τηλεδιάσκεψη από τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός Δκτής του Διεθνούς Συνασπισμού που μάχεται την «IS», Στγός STEPHEN TOWNSEND, δήλωσε (01/03/17) ότι Σύριοι Κούρδοι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της RAQQAH από την «IS».

O ρόλος που θα διαδραματίσουν οι Κούρδοι στην μάχη της RAQQAH αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ωστόσο σύμφωνα με τον Στγό TOWNSEND, παρά το γεγονός πως η RAQQAH είναι στην πλειοψηφία της αραβική πόλη, υπάρχουν και Κούρδοι που κατάγονται από εκεί. 

Αυτή η «διαπίστωση» φαίνεται αρκετή για τον Στγό και τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η συμμετοχή των Κούρδων στην επιχείρηση, έστω και αν προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί το μέγεθος της εν λόγω συμμετοχής. Στην παρούσα φάση, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τους εταίρους τους και πρωτίστως με την Τουρκία, σχετικά με το ποιες θα είναι οι Δυνάμεις που θα αναλάβουν την επιχείρηση ανακατάληψης της RAQQAH. 

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Στγός TOWNSEND επισήμανε ότι ο αριθμός των ενόπλων της «IS» σε Συρία και Ιράκ εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 12.000 και 15.000, τη στιγμή που το 2015, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι τα μέλη της «IS» ήταν 20.000 με 30.000.

Η ανωτέρω μείωση είναι απόρροια των σοβαρών πληγμάτων που έχουν επιφέρει οι συμμαχικές και ρωσικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, όπως φαίνεται και από το γεγονός πως σχεδόν όλα τα μέλη της συνοδείας του επικεφαλής της «IS», A. BAKR AL BAGHDADI, σκοτώθηκαν τους τελευταίους 6 με 9 μήνες σε στοχευμένες επιθέσεις.

Η «IS» αντιμετωπίζει μία σειρά αντιπάλων που προσεγγίζουν την RAQQAH, παρά το γεγονός ότι αυτοί είναι διχασμένοι με ανταγωνιστικές ατζέντες και φιλοδοξίες. Οι «SYRIAN DEMOCRATIC FORCES» (SDF), των οποίων η κύρια Δύναμη μάχης είναι η συριακή κουρδική «KURDISH POPULAR MOBILISATION UNITS» (YPG), υποστηριζόμενες, από τη συντριπτική Δύναμη πυρός του υπό τις ΗΠΑ αεροπορικού συνασπισμού, πλέον πλησιάζουν στην RAQQAH, και είναι πιθανόν να λάβουν επιπρόσθετη αμερικανική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: