08 Μαρτίου, 2017

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Ο συριακός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις, ενωμένοι από τούδε και στο εξής για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της στρατηγικής πόλης της Ιεράπολης επιδιώκουν να πάρουν τη πρωτοβουλία από τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που προσγειώθηκαν παράλληλα στη Ιεράπολη. 

Αλλά ποιος είναι ο στόχος των δύο πλευρών; Φαίνεται ότι και τα δύο μέρη επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ασφαλή περιοχή για να προστατεύουν τους Κούρδους.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα  Nezavisimaya Gazeta, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοι του στο έδαφος, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ολοκλήρωσαν τη στρατηγική τους επίθεση ενάντια στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Αλ-Μπαμπ στην επαρχία του Χαλεπιού, σε συνέχεα της ανακατάληψης της Παλμύρας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι Σύροι στρατιωτικοί εισήλθαν στην πόλη Ιεράπολη της Συρίας, συνοδευόμενους από Ρώσους στρατιωτικούς. Οι τελευταίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των αποστολών της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας που αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην περιοχή αυτή.

Μόλις έφτασαν στο Μανμπέτζ (Ιεράπολη), Ρώσοι και Σύροι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με Αμερικανούς στρατιώτες. Προς το παρόν, δεν αναφέρεται κανένα περιστατικό ή αντιπαράθεση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση; 

Ο συνταγματάρχης John Dorian, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ιεράπολη, δηλώνοντας ότι ο στόχος δεν ήταν τίποτα άλλο από το «να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμαχικών δυνάμεων». 

Αλλά ο συνταγματάρχης φυλασσόταν προσεκτικά να σχολιάσει την παρουσία του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του στην πόλη της Ιεράπολης της Συρίας. Το πρακτορείο AP έχει τη δική του εκδοχή. Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναπτύξουν τα στρατεύματα τους στη Συρία χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τη Ρωσία, αποδεικνύει ένα πράγμα: 

Καμία ρωσο-αμερικανική κοινή στρατηγική δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, όσον αφορά την καταπολέμηση του Νταές ή παρόμοια ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Συρίας. Φοβούνται οι Ρώσοι; 

Τίποτα δεν είναι σίγουρο: ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να αντιδράσει σε αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πλήρως προετοιμασμένη «για να καταπολεμήσει μόνη της το Νταές». 

Αλλά ο κ Πεσκόφ δεν τα λέει.Στην πραγματικότητα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε έναν άγριο ανταγωνισμό: το Πεντάγωνο απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη Μόσχα επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρήσει στη Ιεράπολη «το κουρδικό χαρτί του».

Οι Αμερικανοί που έχουν κυριαρχήσει στην τέχνη της διπροσωπίας θέλουν να απαλλάξουν τους Κούρδους από την οργή της Τουρκίας η οποία είναι έτοιμη τελειώσει τη μάχη με τη Δημοκρατική Δύναμη (κουρδική) στο συριακό έδαφος.

Παρόμοιος στόχος έχει και η Μόσχα, με τη διαφορά ότι η Ρωσία είναι σε πλήρη συντονισμό με το συριακό κράτος και για την πρόληψη του διαμελισμού της Συρίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να επιχειρούν χωρίς ένταλμα της Δαμασκού.

Αυτό μας οδηγεί σε αυτό που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν από τούδε και στο εξής ως «Αντάντ της Ιεράπολης»: Η Ρωσία έχει καταφέρει να πείσει τους Κούρδους της Συρίας να παραχωρήσουν τις κοινότητες που ελέγχουν γύρω από τη Ιεράπολη και έτσι να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την είσοδο του συριακού στρατού σε αυτές τις περιοχές.

Για τη Ρωσία, η αποστολή του συριακού στρατού είναι να αναβιώσει τα κρατικά όργανα στην Ιεράπολη.  Αν πιστεύουμε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στρατεύματα και τεθωρακισμένα σε αυτή την πόλη πριν από την άφιξη των συριακών και ρωσικών δυνάμεων στις 3 Μαρτίου στην Ιεράπολη. Εξάλλου, οι Αμερικανοί δεν αποκάλυψαν τη πληροφορία παρά μόνο μετά τη ρωσική ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν αρκέστηκαν εξάλλου μόνο στην Ιεράπολη, και έχουν επίσης λάβει θέση στη Khilvanchi κοντά στη Τζαράμπολους (Jarablous). Αυτή η πόλη κατέχεται από την Τουρκία και τους τρομοκράτες που υποστηρίζει, δηλαδή εκείνους που είναι μέλη του ΕΣΣ (SFA).  Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης: πανικοβάλλεται η Τουρκία.

Η Άγκυρα βλέπει μέσω της «ασυντόνιστης» κίνησης των Ρώσων και των Αμερικανών, μια απότομη αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια «νεκρή ζώνη» όπου θα εγκατασταθούν οι Κούρδοι και αυτό, με στόχο να τους «προστατέψουν» εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. 

Οι ρωσικές πηγές δεν αποκλείουν αυτή την υπόθεση: Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει από τη μια πλευρά τους Κούρδους, αλλά επίσης να βοηθήσει το συριακό στρατό να ανοίξει ένα νέο μέτωπο ενάντια στο Νταές.  Σε όλη αυτή την πολύπλοκη ιστορία, υπάρχει μόνο ένας χαμένος: η Τουρκία.

Εγκαταλειμμένος από όλες τις πλευρές, ο Ερντογάν θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αναλάβει δράση και να έρχεται σε σύγκρουση με τις αμερικανικές δυνάμεις, γιατί δεν θα μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες του, όσο οι Κούρδοι της Συρίας «που συνδέεται με τους τρομοκράτες του ΡΚΚ» διατηρούν τη πόλη Ιεράπολη στα χέρια τους.

Αλλά ο Ερντογάν θα μπορούσε το ίδιο να ωθήσει το στρατό του να επιτεθεί στη Ρωσία και στο συριακό στρατό. Με λίγα λόγια, βασιλεύει η πιο πλήρης σύγχυση στο τουρκικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με την Washington Post, οι στρατηγοί του Πενταγώνου έπεισαν τον Τραμπ να παίξει τελείως το κουρδικό χαρτί, και να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας με μαχητικά ελικόπτερα.

Φέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι επίσης έτοιμος να αναπτύξει τους GI'S στη Συρία και να προσπεράσει την απλή φάση "στρατιωτικών συμβουλών στις ομάδες της αντιπολίτευσης αντι-Άσαντ». Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί υποστηρίζουν σήμερα τους Κούρδους της Συρίας και τους Αράβες συμμάχους τους. 

Φέρεται ότι ενα νέο αμερικανικό σχέδιο θέλει ο στρατός των ΗΠΑ να εμπλακεί περισσότερο στις μάχες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να μπορέσουν, πριν από τους Ρώσους να καταλάβουν τη Ράκκα αλλά αυτή η νέα στρατηγική είναι απίθανο να τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Διότι οι Κούρδοι έχουν σχεδόν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ουάσιγκτον και διότι δεν ζυγίζουν πολύ ενώπιον του συριακού στρατού και του σύμμαχου του, δηλαδή, της Χεζμπολάχ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: