10 Μαρτίου, 2017

"ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές και χρήστες των προϊόντων τους ότι κάλυψαν ήδη -ή θα καλύψουν άμεσα- τα κενά ασφαλείας που έφερε προχθές απροσδόκητα στο φως της δημοσιότητας η νέα μεγάλη αποκάλυψη του WikiLeaks για τις πρακτικές hacking της CIA σε μια ευρεία γκάμα συσκευών.

Υποκλέπτοντας δεδομένα από σύγχρονες δημοφιλείς συσκευές τεχνολογίας καθημερινής χρήσης, από smartphones μέχρι "έξυπνες" τηλεοράσεις, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών απέδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα σε μια πρακτική που με τη σειρά της επιβεβαιώνει τις πάμπολλες προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ενέχει η σύνδεση όλο και περισσότερων ηλεκτρονικών συσκευών στο Διαδίκτυο.

Η Apple, μια από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των οποίων οι συσκευές έχουν μπει στο στόχαστρο, ανακοίνωσε χθες ότι πολλά από τα τρωτά σημεία του λειτουργικού iOS, μέσω των οποίων μπορούσε να παραβιαστεί το περιεχόμενο, έχουν ήδη διορθωθεί με την τελευταία αναβάθμισή του.

Γνωρίζοντας βεβαίως ότι αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε οριστικά ή ότι έπαψε να υφίσταται - άλλωστε στην τεχνοκοινότητα είναι γνωστό πως "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει"- η εταιρεία διαβεβαίωσε τους χρήστες των συσκευών της ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε διαπιστωμένο τρωτό σημείο και παράλληλα τους κάλεσε να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν τις τελευταίες εκδόσεις του iOS και όλες τις αναβαθμίσεις ασφαλείας που διατίθενται.

Τα ντοκουμέντα που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το WikiLeaks απαριθμούν έξι διαφορετικά τρωτά σημεία της έκδοσης 9.2 του iOS -με κωδικές ονομασίες όπως Saline, MiniMe, Juggernaut- μέσω των οποίων είναι δυνατόν να "χακαριστεί" εξ αποστάσεως ένα iPhone.

"Η τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στις σημερινές συσκευές αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη ασφάλεια για τους καταναλωτές και εργαζόμαστε διαρκώς προκειμένου να παραμείνει έτσι. Τα προϊόντα και το λογισμικό μας έχουν σχεδιαστεί ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν συχνά και άμεσα τις ενημερώσεις ασφαλείας, με σχεδόν το 80% των χρηστών να διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος" αναφέρει η Apple στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η Samsung, της οποίας η σειρά "έξυπνων" τηλεοράσεων F8000 φέρεται επίσης να έχει παραβιαστεί από τη CIA, περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι "εξετάζει το θέμα", ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Microsoft. Η Google αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ομοίως δεν υπήρξε αντίδραση από το ίδρυμα Linux.

Η διαρροή του WikiLeaks με τίτλο Vault 7 (θόλος, κρύπτη), που περιλαμβάνει συνολικά 7.818 ιστοσελίδες και 943 συνημμένα έγγραφα, τα οποία ο εγκλωβισμένος εδώ και πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο Τζούλιαν Ασάνζ λέει ότι αποτελούν "την πρώτη δόση" των αποκαλύψεων, αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2016. 

Περιλαμβάνουν λεπτομέρειες των εργαλείων hacking που χρησιμοποιεί η CIA για να διεισδύει σε συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο. Το WikiLeaks αναφέρει ότι έχει στα χέρια του ένα ολόκληρο αρχείο δεδομένων που αποτελείται από εκατομμύρια γραμμές κώδικα προγραμματισμού, χαρακτηρίζει δε τις αποκαλύψεις ως "τη μεγαλύτερη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της CIA".

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας της NSA που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπευτικής δραστηριότητας της υπηρεσίας εις βάρος ακόμη και συμμαχικών κυβερνήσεων, δήλωσε πως τα έγγραφα της CIA μοιάζουν να είναι αυθεντικά και χαρακτήρισε τη δημοσιοποίησή τους από το WikiLeaks σπουδαίο γεγονός.

Πάντως μέχρι και χθες η CIA δεν είχε επιβεβαιώσει ή απορρίψει την αυθεντικότητα των πληροφοριών που διέρρευσαν. Ένας από τους πρώην αρχηγούς της, ο Μάικλ Χέιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση λέγοντας πως, αν τα στοιχεία είναι αυθεντικά, θα πρόκειται για μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές στην ιστορία της υπηρεσίας. 

"Μ' άλλα λόγια, η διαρροή αυτή έκανε τη χώρα μου και τους φίλους της χώρας μου λιγότερο ασφαλείς" είπε χαρακτηριστικά. Ο Νίκολας Γουίβερ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, δήλωσε από την πλευρά του πως η στοχοποίηση μίας τόσο μεγάλης γκάμας τεχνολογικών συσκευών από τη CIA δεν αποτελεί ουσιαστικά έκπληξη. 

"Η πραγματική είδηση εδώ είναι ότι κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον της CIA, να αποσπάσει ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών και τώρα να τις διαρρεύσει στο κοινό" σημείωσε ο Γουίβερ.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: