02 Μαρτίου, 2017

ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Στα πλαίσια της ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο για την παρουσίαση της "Λευκής Βίβλου" για το μέλλον της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Η απόφαση του αυτή είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν στον κρατικό γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk και επιβεβαιώνεται σήμερα, εν όψει 2019 που θα γίνει η επόμενη εκλογή.

Η θητεία του προέδρου της Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια, ενώ ο κ. Γιούνκερ θεωρείται "σύμμαχος" της χώρας μας, λόγω του ρόλου που επιτέλεσε για να εξομαλυνθεί η κρίση της διαπραγμάτευσης του '15.

Επανειλημμένα και εξ αρχής, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη και κατά των αιτιάσεων περί Grexit.Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο του, τα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, και επανέλαβε πως το Brexit ήταν μια "τραγωδία" για την Ευρώπη.

Σημείωσε πως από αυτή τη στιγμή αρχίζει ένα debate στο οποίο καλεί όλους τους πολίτες της Ευρώπης να λάβουν μέρος, έτσι ώστε οι θεσμοί να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά τους. "Δεν είναι μια Βίβλος των Βρυξελλών αυτή", είπε ο κύριος Γιούνκερ χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των ακροδεξιών δυνάμεων που αναδύονται στην ΕΕ ενδυναμώνοντας τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, ενώ όπως υπογράμμισε, "η δημοκρατία είναι δημιούργημα της Ευρώπης και θα την υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: