02 Μαρτίου, 2017

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία: Οδεύει προς μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει το Συμβούλιο της Ευρώπης την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στην σημερινή Τουρκία του Ερντογάν.

Στιγματίζοντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του και το γεγονός ότι αυτή προωθείται ενώ η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Στην Τουρκία συντελείται μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς» συμπεραίνει η Επιτροπή της Βενετίας, το όργανο του Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα στη σχετική έκθεση καλείται η κυβέρνηση της Άγκυρας να αναβάλει το δημοψήφισμα μέχρι να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γίνεται αναφορά στην κατάργηση σχεδόν όλων των μηχανισμών ελέγχου μέσω των οποίων το Κοινοβούλιο ή η Δικαιοσύνη μπορούν να ελέγξουν τις αποφάσεις του πρόεδρου της δημοκρατίας ή ακόμα και να τις σταματήσουν.

«Χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να απολύσει υπουργούς, να ασκεί την εξουσία του μέσω διαταγμάτων και να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του. Η ούτως η άλλως αποδυναμωμένη δικαιοσύνη χάνει και τα τελευταία υπολείμματα ανεξαρτησίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Φυλάκιση δημοσιογράφων
Σε άλλη ανακοίνωσή του το Συμβούλιο χαρακτηρίζει «κρίσιμο ζήτημα» τη φυλάκιση των δημοσιογράφων και προειδοποιεί την Άγκυρα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει τις περιπτώσεις των Τούρκων πολιτών που έχουν προσφύγει σε αυτό αν οι τουρκικές δικαστικές αρχές δεν επιληφθούν τις υποθέσεις τους.

Από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί χιλιάδες άλλοι στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων. Στα τέλη Ιανουαρίου το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 5.300 Τούρκοι πολίτες προσέφυγαν σε αυτό διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή στη χώρα τους. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: