10 Μαρτίου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η απαίτηση της Άγκυρας να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους πολίτες που θα διαμένουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Για την τουρκική απαίτηση ο κ. Αναστασιάδης είχε στείλει επιστολή στον κ. Γιούνκερ, αλλά εκ μέρους του τελευταίου δεν υπήρξε απάντηση. Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, στη σημερινή συνάντηση ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στον κ. Αναστασιάδη ότι το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών δεν είναι διμερές, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Περίπου 30 εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διοργανώσει η Άγκυρα στο Βερολίνο, παρά την πρόσφατη ακύρωση πολλών ανάλογων εκδηλώσεων από τις γερμανικές αρχές, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διευθετήσει το πρόβλημα αυτό. Έχουμε την πρόθεση να οργανώσουμε περίπου 30 συγκεντρώσεις. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τις γερμανικές αρχές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες ημέρες μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Ο Τσαβούσογλου μετέβη αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία για να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση, παρά την ακύρωση μιας εκδήλωσης στο Αμβούργο στην οποία θα μιλούσε. Τελικά εκφώνησε ομιλία από το μπαλκόνι του γενικού προξενείου της Τουρκίας.

Επανερχόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος μετά την ακύρωση των τουρκικών εκδηλώσεων στη Γερμανία κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές για «ναζιστικές πρακτικές», ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε: «Οι Γερμανοί έμειναν στον όρο “ναζί” (...) Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση είναι ναζιστική.

Αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μας θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής».Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε και εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος εξέφρασε την αντίρρησή του στην έλευση στη χώρα Τούρκων πολιτικών προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι».
 


Δημοσίευση σχολίου