04 Μαρτίου, 2017

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

 

Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος συνομιλιών για την Συρία που πραγματοποιήθηκε για περίπου μία εβδομάδα στην Γενεύη κατέληξε σε μια «σαφή ατζέντα» τεσσάρων σημείων, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα.

Ο Ντε Μιστούρα σημείωσε ότι τρία από τα σημεία που συγκροτούν την ατζέντα αφορούν την διακυβέρνηση, το Σύνταγμα και την διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Το τέταρτο σημείο αφορά την στρατηγική της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, που προστέθηκε έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, αποσαφήνισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως και τα τέσσερα θέματα θα συζητηθούν «παράλληλα».

«Πιστεύω ότι έχουμε μια σαφή ατζέντα», είπε ο Μιστούρα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα έναν νέο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν το μήνα: Σχεδιάζω να προσκαλέσω όλες τις συριακές πλευρές εδώ τον Μάρτιο για την πραγματοποίηση ενός πέμπτου γύρου συνομιλιών.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι συζητήσεις στην Αστάνα, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τον συριακό πόλεμο θα είναι συμπληρωματικές και θα αφορούν «την συνέχιση εφαρμογής της εκεχειρίας, την άμεση λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιχειρησιακά θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων έληξε με «πιο θετικά» αποτελέσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες συζητήσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: