08 Μαρτίου, 2017

ΧΡΥΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 'ΤΥΠΟΥ ΑΔΜΗΕ' ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΣΦΑ

 

Ένα ακόμα κρούσμα νόμιμης -κατά πάσα πιθανότητα- αλλά όχι ηθικής συμπεριφοράς σε δημόσια εταιρεία του ενεργειακού τομέα αποκαλύπτει με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, παλιό στέλεχος της επιχείρησης, έδωσε προαγωγή στον εαυτό του και μόλις αυτή εγκρίθηκε υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης. Η ανάδειξή του για λίγες ημέρες στο βαθμό του γενικού διευθυντή του εξασφάλισε επιπλέον 100 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε σχέση με το εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 258 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Όπως αναφέρει η ερώτηση του βουλευτή το κόστος για το χρυσό εφάπαξ θα πληρωθεί από τους καταναλωτές αφού "λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ. 

Εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να διασφαλίσει το εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στο Διαχειριστή από πιθανό bail in, μεταξύ άλλων όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση. 

Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο”. 

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας τοποθετήθηκε επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη στη θέση αυτή και μάλιστα η αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή είχε προκαλέσει την πρώτη σφοδρή αντίδραση των Αζέρων της SOCAR οι οποίοι τότε παρέμεναν ως ο ανάδοχος που βρισκόταν στη διαδικασία εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: