11 Μαρτίου, 2017

ΚΑΤΑ Ε.Ε. ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, θα τεθούν σε κίνδυνο, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».

Ο Μ.Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, ακόμα ότι θα επισκεφθεί το Ρότερνταμ της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο CNN-Turk. «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.

«Έχει διπλωματική ασυλία (…) οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο», προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ. Σε συνέντευξη του, νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ναζιστικών πρακτικών, οι οποίες είχαν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη Γερμανία. «Το θέμα του ναζισμού είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Γερμανία, το ξέρουμε αυτό. 

Ωστόσο ορισμένες εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα μας θυμίζουν πραγματικά πολύ την ατμόσφαιρα πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ρατσισμός που βιώνουμε σε αυτό το κομμάτι της γης, η ξενοφοβία και η έλλειψη ανεκτικότητας είναι αδιαμφισβήτητες καταστάσεις. 

Με τη δήλωση του ο Ερντογάν εννοεί βασικά ότι τέτοιες πρακτικές θυμίζουν την εποχή των Ναζί. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας και δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε εκεί. Το μήνυμα είναι ότι δεν επιτρέπεται να επαναφέρουμε τις πρακτικές εκείνης της εποχής στην Ευρώπη μας, στη Γερμανία ή στην Τουρκία. Η σύγκριση με τον ναζισμό δεν σημαίνει ότι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ναζιστής, αλλά αφορά κάποιες πρακτικές».
  
Ένα επιπλέον ακανθώδες θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η σύλληψη και η φυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Στην ερώτηση εάν το θέμα απασχόλησε τις συνομιλίες των δυο πολιτικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: 

«Όταν συζητούνται τέτοια θέματα η Γερμανία έχει πάντα την ίδια απάντηση: η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Στην Τουρκία όμως υπάρχει επίσης Δικαιοσύνη και υπάρχουν διωκτικές αρχές.

Οι έρευνες στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ συνεχίζονται. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ δεν συνελήφθη επειδή εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην Τουρκία. Συνελήφθη εξαιτίας παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι γνωστές στη Γερμανία και οι οποίες είναι παράνομες τόσο σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο όσο σύμφωνα και με το γερμανικό δίκαιο. Δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τις λεπτομέρειες διότι συνεχίζονται οι έρευνες».
  
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είναι σοβαρά επιβαρυμένες όχι μόνο εξαιτίας των δυο παραπάνω περιπτώσεων αλλά και εξαιτίας της απαγόρευσης των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στη Γερμανία. 

Η κατάσταση όπως είπε δεν θα πρέπει να υποτιμάται ωστόσο τόνισε ότι «τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός ομόλογός του έχουν συμφέρον οι σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε καλό δρόμο», Συμφώνησαν, τέλος, πως «τα προβλήματα μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν».

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: