03 Μαρτίου, 2017

«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα δίνουν οι Γερμανοί οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας ως βασικό προορισμό για τις θερινές διακοπές τους.Ανάλυση της εταιρείας έρευνας αγοράς της Γερμανίας, την Gesellschaft fur Konsumforschung (GfK) εκτιμά ότι η Ελλάδα φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο απόλυτος νικητής προορισμός των θερινών διακοπών των Γερμανών ανάμεσα στο σύνολο των προορισμών που επιλέγουν.

Η εταιρεία ερευνών κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση κανένας άλλος προορισμός δεν έχει τους απόλυτους αριθμούς πωλήσεων που καταγράφει η Ελλάδα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ο δεύτερος ισχυρότερος προορισμός διακοπών στη γερμανική αγορά μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2012, τη χρονιά με τη μεγαλύτερη πτώση τους, ο αριθμός των κρατήσεων έχει τριπλασιαστεί.

«Η Ελλάδα ξεκάθαρα επωφελείται από αυτό, όπως και η Αίγυπτος», δήλωσε η Ντέρτε Νόρντμπεκ, διευθυντικό στέλεχος της GfK.Την ίδια στιγμή Τυνησία και Αίγυπτος δείχνουν να ανακάμπτουν αργά, αλλά σταθερά από την κρίση των τελευταίων ετών.

H έρευνα της Gfk δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά ανάκαμψη στις μέχρι στιγμής κρατήσεις για Τουρκία, καθώς μέχρι τον Ιανουάριο ήταν μειωμένες στο μισό σε σχέση με το 2016. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία άλλαξαν το κλίμα και οι Γερμανοί φαίνεται ότι πλέον δεν την θεωρούν κορυφαίο προορισμό, παρά το γεγονός ότι ήδη τα ξενοδοχεία στη γείτονα χώρα απαντούν μειώνοντας τις τιμές τους.

Αντίθετα, «ισχυρή ζήτηση» παρατηρείται για προορισμούς της Βουλγαρίας και της Κροατίας.Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κερδίσει 7 ποσοστιαίες μονάδες στις κρατήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση παραμένει η Δυτική Μεσόγειος με μερίδιο πωλήσεων 30%, χάνοντας όμως μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με πέρυσι.

Οι κρουαζιέρες εξακολουθούν να έχουν ζήτηση, με διψήφια αύξηση στα ταξιδιωτικά γραφεία. Συνολικά, οι Γερμανοί έχουν πληρώσει μέχρι τώρα για τις κρατήσεις τους σε ταξιδιωτικά γραφεία και on line πύλες ταξιδιού 5,8 δισ. ευρώ για τις θερινές τους διακοπές. 

Εν ολίγοις, δηλαδή περίπου το 40% των εσόδων του καλοκαιριού έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.Σύμφωνα με τους αναλυτές της GfK, τα έσοδα των γερμανικών τουριστικών γραφείων για το καλοκαίρι του 2017 παρουσίασαν αύξηση 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι.

Ευχαριστημένος με την κίνηση της αγοράς ενόψει καλοκαιριού εμφανίζεται και ο τουριστικός όμιλος All Tours, που καταγράφει «πολύ καλή ζήτηση» για την Ελλάδα και «καλή» για την Ισπανία. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνει υποχώρηση των κρατήσεων για την Τουρκία.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στον οπερέιτορ DER Touristik, που κάνει λόγο για διπλασιασμό των κρατήσεων για Ελλάδα σε σχέση με το 2016 με ταυτόχρονη άνοδο των κρατήσεων για χώρες της δυτικής Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Εκτός αυτού διαπιστώνει δυναμική επιστροφή της Αιγύπτου στην τουριστική αγορά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: