14 Μαρτίου, 2017

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πρώτα σε αξία εξαγόμενα ελληνική προϊόντα είναι τα ορυκτέλαια πετρελαίου, το αργίλιο, τα φάρμακα αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Όπως αναγράφεται στους αντίστοιχους πίνακες που συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής, κυριότερος προορισμός είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξία για το 2016 12,4 δις ευρώ.

Ακολουθούν τα Βαλκάνια με 5 δις, η Αφρική με 1,7, η Βόρεια Αμερική με περίπου 1,4 δισ. ευρώ, Μέση Ανατολή με  1,3 δισ. ευρώ, Ασία, χώρες του αραβικού κόλπου, Ρωσία, Νότια Αμερική και Ωκεανία, ενώ πρώτη χωρά εξαγωγών είναι η Ιταλία. 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2016 ανήλθε στα 25,4 δισ. Ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 467,9 εκατ. ευρώ ή κα από το 2015, όπου το σύνολο ήταν 25,8.

Η Ελλάδα με το πλούσιο έδαφος της και το κλίμα της μπορεί να θεωρηθεί παράδεισος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που θα  απογειώσει τις εξαγωγές και θα φέρει ανάταση στην οικονομία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: