10 Μαρτίου, 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

 

Συνεχίζονται οι συζητήσεις -κυρίως στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο- για το ενδεχόμενο να υποκρύπτει το σχέδιο δημιουργίας μιας πιο «στενής» Ευρωζώνης χωρίς τα γνωστά «οικονομικά» βαρίδια.

Με «ελαφριά» ατζέντα αλλά ταυτόχρονα πολλούς «ανοιχτούς λογαριασμούς» προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για την καθιερωμένη εαρινή τους σύναξη.

Στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνόδου κορυφής βρίσκονται η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άλλα δυόμισι χρόνια και η συζήτηση για το μετα-Brexit μέλλον της Ευρώπης ενόψει της επετειακής Συνόδου των «27» στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Πρώτο στο «μενού» των «28» είναι το ζήτημα της επανεκλογής του Ντ. Τουσκ, κατά της οποίας έχει ανοιχτά εκφραστεί η Βαρσοβία, προτείνοντας μάλιστα επίσημα τον Πολωνό ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε χθες τα επιχειρήματα της κυβέρνησής της εναντίον της υποψηφιότητας Τουσκ, κατηγορώντας τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Τουσκ καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο δεν αποκλείουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο η Πολωνία αυτή που θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του.

Η μαλτέζικη προεδρία είναι υπεύθυνη για τις διαβουλεύσεις, ο δε πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ είναι αυτός που θα προεδρεύσει σε αυτό το κομμάτι της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία δυόμισι ετών με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα περιλαμβάνονται ζητήματα οικονομίας και εμπορίου, άμυνας και ασφάλειας αλλά και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια -σε συνέχεια των πρόσφατων εντάσεων- και το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι «28» επίσημα θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων για τη λεγόμενη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου και της γενικότερης ατζέντας της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο η άρνηση των ανατολικών χωρών να μετάσχουν δεσμευτικά στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις, καλλιεργώντας πρωτίστως το έδαφος για την επικράτηση του «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επανέφερε, δύο μέρες πριν από το συμβούλιο κορυφής, την ιδέα μείωσης των κοινοτικών πόρων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt”.

Ο Κερν επικαλέστηκε το επιχείρημα της κοινοτικής αλληλεγγύης λέγοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε επιλεκτική ετοιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων από τις χώρες που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές από όσες λαμβάνουν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι δεν απειλεί κανέναν, αλλά «η Γερμανία και Αυστρία θα δυσκολευτούν να εμβάσουν δισεκατομμύρια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν... είναι αδύνατη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων».

Αύριο το πρωί και αφού θα έχει αποχωρήσει η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.

«Το βασικό μήνυμα από τη Ρώμη δεν θα είναι η διαίρεση, αλλά η ενότητα. Εάν στη Ρώμη πρόκειται να γεννηθεί ένα νέο μωρό από τους 27 ηγέτες, το όνομά του θα πρέπει να είναι ενότητα, όχι πολλές ταχύτητες» τόνισε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σε συνέχεια της «συνάντησης των τεσσάρων» (Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι, Τζεντιλόνι) αυτήν την εβδομάδα στις Βερσαλλίες αλλά και της δημοσίευσης των πέντε σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, έχει γίνει ξεκάθαρο πως το «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των «27».

Στο σενάριο αυτό αντέδρασαν ανοιχτά οι «τέσσερις» του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία), ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις -κυρίως στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο- για το ενδεχόμενο να υποκρύπτει το σχέδιο δημιουργίας μιας πιο «στενής» Ευρωζώνης χωρίς τα γνωστά «οικονομικά» βαρίδια.

«Οι πολλές ταχύτητες δεν σημαίνουν ότι θέλουμε να αποκλείσουμε το ένα ή το άλλο κράτος - μέλος. Και οι 27 χώρες θεωρούνται κατάλληλες. Η ιδέα αυτή δεν είναι σκοπός, αλλά προειδοποίηση προς όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται κυρίως για μήνυμα προς τις χώρες που δεν επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: