14 Μαρτίου, 2017

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Τελικά  η νέα Αμερικανική πολιτική και οι προθέσεις Τραμπ, αρχίζουν να διαφαίνονται πλέον και δη στην διακεκαυμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μερικά σημαντικά γεγονότα,  αποδεικνύουν την νέα αντίληψη για το μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, αλλάζουν πλήρως την πολιτική Ομπάμα και  δείχνουν με σαφήνεια ποια θα είναι αυτή η νέα πολιτική. Τα γεγονότα  είναι τα εξής: Η αποστολή Αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στην καρδιά της κόλασης, η συμμαχία των ΗΠΑ επισήμως με τους Κούρδους της Συρίας και η πρωτοφανής  συνάντηση των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας.

Ας αναλύσουμε τα γεγονότα και ας προσπαθήσουμε να εξάγουμε τα συμπεράσματα από τις νέες εξελίξεις. Με απόφαση του προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα  στην Συρία και δη στο κέντρο των εξελίξεων. Έτσι Τμήματα (δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός, αλλά  μάλλον είναι περί τους 400 άνδρες)  του 75ου Συντάγματος Rangers των ΗΠΑ  έχουν ήδη φθάσει στην Συρία και έχουν προωθηθεί σε στρατηγικής σημασίας περιοχές.

Όπως Ανατολικά του Χαλεπίου και  Δυτικά και εντός της πόλης Μανμπίζ (η αρχαία Ελληνική Ιεράπολις), μπροστά από τα Τουρκικά στρατεύματα, της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που μετά την κατάληψη  της πόλης Αλ Μπάμπ, είχαν πρόθεση να κινηθούν Ανατολικά προς την Μανμπίζ  και στην συνέχεια προς την Ράκα. 

Τα Αμερικανικά στρατεύματα με την κίνηση αυτή ουσιαστικά  απαγόρευσαν στους Τούρκους να κινηθούν Ανατολικά, οι δε Ρώσοι με τις Συριακές δυνάμεις από τον Νότο έπραξαν το αυτό.  Οι αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν εκεί με σκοπό να  ετοιμαστούν και να συνεργαστούν  μαζί  με τις  συμμαχικές δυνάμεις των  για την προέλαση και κατάληψη της πρωτεύουσας του ISIS, της Ράκας (της αρχαίας Ελληνικής  Καλλινίκης).

Το Αμερικανικό 75ο Σύνταγμα των Rangers , όπως αναφέρεται στα  DebkaFiles,  θα ηγηθεί της επίθεσης των δυνάμεων που θα προελάσουν και θα επιτεθούν για την απελευθέρωση της Ράκας, μεταφέρθηκε πρόσφατα από την αεροπορική βάση του Φορτ Λιούις, στην Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ρμεϊλάν,  που διατηρούν οι ΗΠΑ, κοντά στην Συρο-Κουρδική πόλη της Χασάκα. 

Το Σύνταγμα αυτό είναι εφοδιασμένο με ελαφρά άρματα Striker, ενώ περισσότερα άρματα και βαρύς οπλισμός έφθασαν από το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτικές δυνάμεις. Η σπουδαία είδηση των εξελίξεων είναι   η απόφαση του προέδρου Τραμπ, της επιλογής των συμμάχων των ΗΠΑ για την επιχείρηση αυτή. 

Έτσι   για την εκτέλεση της επιχείρησης αυτής οι Αμερικανοί θα πλαισιωθούν μόνο από τους συμμάχους που εμπιστεύονται και στηρίζουν στην περιοχή και αποτελεί προάγγελο εκπληκτικών εξελίξεων. Δηλαδή οι Αμερικανοί θα εκτελέσουν την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκα πλαισιωμένοι   από τους Κούρδους της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμού των  SDF (Syrian Democratic  Forces) . 

Το SDF διαθέτει σήμερα  55.000 αξιόμαχους και εμπειροπόλεμους μαχητές,  εκ των οποίων,  οι   45.000  μαχητές  είναι οι Κούρδοι της Συρίας, δηλαδή  οι Μονάδες Προστασίας του Λαού του YPG ( στα Κουρδικά Yekîneyên Parastina Gel),  καθώς και οι 10.000 μαχητές από τις Αραβικές φυλές της Βόρειας περιοχής της Συρίας, που πολεμούν τους τζιχαντιστές μαζί με το YPG.

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ προκάλεσε πανικό και απογοήτευση στην Τουρκία, καθόσον οι Τούρκοι θεωρούν το YPG «τρομοκρατική» οργάνωση και παρακλάδι του Τουρκικού ΡΚΚ (Οτσαλάν). Βλέπουν δε να καταρρέει όλος ο σχεδιασμός των και η άφρων και καταστρεπτική των πολιτική στην Συρία, με κυριότερο αποτέλεσμα την δημιουργία πλέον Κουρδικού κράτους στην Συρία.

H απόφαση Τραμπ είναι αποτέλεσμα της θετικής εισήγησης του Υπουργού Αμύνης Τζέιμς Ματίς και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγού ΜακΜάστερ, ο οποίος ευτυχώς πήρε την θέση του φιλότουρκου στρατηγού Φλιν, που έκανε «λόμπινγκ» για την Τουρκία, λαβών μάλιστα το ποσό των 530.000 δολαρίων, μια αλλαγή που αν δεν ευνοήσει τα εθνικά θέματα, τουλάχιστον δεν θα τα βλάψει, όπως θα συνέβαινε με τον στρατηγό Φλιν.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι Τούρκοι στήριξαν από την αρχή τον λεγόμενο Ισλαμιστικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ο οποίος έχασε πλέον την εμπιστοσύνη των Δυτικών, λόγω της ακραίας ριζοσπαστικοποίησής του. Μάλιστα ο σημερινός FSA αποτελείται από συμμορίες ισλαμιστών και Τουρκμένων.

Δηλαδή μιας τουρκικής φυλής της Συρίας, που πολεμάνε για να μετατρέψουν τη Συρία σε προτεκτοράτο της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δημοκρατικές οργανώσεις του FSA εγκαίρως είδαν την κατάσταση και  έφυγαν από αυτόν και εντάχθηκαν στις SDF, δηλαδή πήγαν με τους Κούρδους της Συρίας και τους άλλους μετριοπαθείς Άραβες. 

H απόφαση αυτή των ΗΠΑ κατέρριψε ολοσχερώς  τις νεοθωμανικές ονειρώξεις του Σουλτάνου Ερντογάν στην Συρία και προανήγγειλε επισήμως την δημιουργία του εφιάλτη της Τουρκίας, το μελλοντικό  Κουρδικό κράτος στην Συρία.
 


Δημοσίευση σχολίου