15 Μαρτίου, 2017

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ

 

Γεωστρατηγικές αλλαγές παγκοσμίου βεληνεκούς συμβαίνουν τη στιγμή που μιλάμε και φυσικά η Ελλάδα δεν έχει πάρει χαμπάρι. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι το οποίο μπορεί και να οδηγήσει στη διάλυσή του με ότι αυτό σημαίνει για την Παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει γεμίσει με στρατιώτες και άρματα τα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία ωστόσο η εκλογή Τραμπ έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο CBS ξεκίνησε με την πάγια καραμέλα του ότι «το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μία νέα κούρσα εξοπλισμών» όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Στην προ Τραμπ εποχή αυτό ερμηνευόταν ως επίκληση για ειρήνη και ψυχραιμία. Στην Τραμπ εποχή όμως ερμηνεύεται ως κάλεσμα στις  χώρες του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών και της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ. Ο νέος Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις έχει πολλές φορές τονίσει πως μόνο 5 χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, καλύπτουν την ελάχιστη οικονομική συμμετοχή του 2% του ΑΕΠ στη Συμμαχία.

Στα υπόλοιπα μέλη-χώρες απευθύνονται  ο Μάτις και ο Τραμπ όταν λένε πως αφού δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, τότε και η Συμμαχία δεν είναι υποχρεωμένη απέναντι τους. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Τραμπ, υπάρχει ένα όριο στην εμπλοκή των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά δεδομένα και καλό είναι οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα του Τραμπ. Η απειλή-πίεση προς τις χώρες για αποπληρωμή της συνδρομής τους μπορεί να πετύχει και όντως να πληρώσουν, μπορεί όμως και να εκληφθεί από το Βλαντιμίρ Πούτιν ως αδυναμία της Συμμαχίας να ολοκληρώσει τον σκοπό της. 

Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς ο σκοπός αυτός είναι κατάλοιπο ενός Ψυχρού Πολέμου που έχει προ πολλού ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή ο εχθρός είναι άλλος. Είναι η άνοδος της Ισλαμικής Τρομοκρατίας και σε αυτόν τον τομέα Τραμπ και Πούτιν έχουν δείξει δείγματα σύμπνοιας. Μήπως τελικά ο σκοπός είναι να ενισχυθεί οικονομικά το ΝΑΤΟ και μετά μαζί με τη Ρωσία να αντιμετωπίσουν την Ισλαμική Τρομοκρατία; Θα δείξει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: