04 Μαρτίου, 2017

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Εγκλήματα πολέμου από Συρία και Ρωσία στο Χαλέπι.Εγκλήματα πολέμου διέπραξαν στο Χαλέπι τόσο οι συριακές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι συριακές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «καθημερινές αεροπορικές επιδρομές» στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι από τον Ιούλιο και την πτώση του έως τις 22 Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας νοσοκομεία.

Πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν ευρέως και ερρίφθησαν από αέρος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανέφερε, πράξεις που αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή αδιάκριτες επιθέσεις.

Όμως οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να πουν αν τόσο οι συριακές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα πυρομαχικά αυτά στο Χαλέπι ή αν τα χρησιμοποίησε μόνο η μία πλευρά. Επίσης δεν απέδωσαν κανένα συγκεκριμένο έγκλημα πολέμου από αυτά που διερευνήθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

«Καθ΄όλη την περίοδο της έρευνας, ο ουρανός πάνω από την πόλη του Χαλεπίου και των περιχώρων του ελέγχονταν από κοινού από τη συριακή και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία... Χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα ίδια αεροσκάφη και όπλα, με αποτέλεσμα η απόδοση ευθύνης να είναι αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ –που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται στη Γενεύη– καλύπτει την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου και βασίζεται σε 291 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, καθώς και σε ανάλυση ιατροδικαστικών στοιχείων και δορυφορικών εικόνων.

Συριακά ελικόπτερα έριχναν βόμβες τοξικού χλωρίου «καθ΄όλη τη διάρκεια του 2016» στο Χαλέπι, ένα απαγορευμένο όπλο που προκάλεσε εκατοντάδες απώλειες αμάχων εκεί, ανέφερε η έκθεση.

Τουλάχιστον 5.000 φιλοκυβερνητικοί μαχητές περικύκλωσαν επίσης το ανατολικό Χαλέπι χρησιμοποιώντας μια τακτική «παράδοσης ή πείνας», αναφέρεται στην έκθεση.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης βομβάρδισαν το υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικό Χαλέπι, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση.

Εμπόδισαν αμάχους να διαφύγουν από το ανατολικό Χαλέπι για να τους χρησιμοποιήσουν σαν «ανθρώπινες ασπίδες» και επιτέθηκαν στην κουρδική κατοικημένη περιοχή Σέιχ Μακσούντ – και τα δύο γεγονότα συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: