06 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (6/3/2017)

 

Ελλάδα:Στο πλατό της Δημόσιας Τηλεόρασης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και ανακάλεσε τα περί «τριτοκοσμικής ΕΡΤ», χαρακτηρίζοντας την αναφορά του υπερβολική και καταλήγοντας: «Την ΕΡΤ την τιμώ και την αγαπώ».

Κάνοντας έναν ανεπίσημο απολογισμό της θητείας του και της συνεργασίας με τη Γερμανία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται και στις σκληρότερες χρονικές στιγμές της κρίσης γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας να εννοηθεί πως το Παρίσι συνέβαλε καθοριστικά για «άμβλυνση» της γερμανικής θέσης.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε φωνάξει "κικιρούκου", αλλά δεν ήταν ενδεδειγμένο» είπε, λέγοντας πως στο τέλος «ο κύριος Σόιμπλε κατάλαβε από μόνος του». Στις δεκατέσσερις μονάδες κινείται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 19%), ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση (10%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Σφυγμός της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», 1-3 Μαρτίου.

Το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κύπρου έχει προσελκύσει και Έλληνες δασκάλους και καθηγητές. Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει προς τα τέλη του 2017 και σε αυτόν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και Έλληνες.

Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο, σημειώνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στα Νέα συμπληρώνει: «Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί 4ο μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου».

Κόσμος:O Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής Ισπανός πολιτικός που έλεγε σταθερά «όχι» σε πρωθυπουργό Ραχόι με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την ηγεσία του κόμματος (PSOE), αποφάσισε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία. Οι έρευνες της κοινής γνώμης, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, τον δικαιώνουν.

Τον κίνδυνο από την ενίσχυση των ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ, με πιο άμεσο πεδίο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει ο Ολάντ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «έσχατο καθήκον» του να αποτραπεί η επικράτηση της Λεπέν. Θεωρεί δε αναπόφευκτη τη δημιουργία μίας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων».

Στρεφόμενος ευθέως εναντίον του αμερικανού προέδρου, ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κάλεσε, σύμφωνα με συνήθως καλά πληροφορημένα ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ πως τα τηλέφωνά του παρακολουθούνταν με εντολή Ομπάμα. 

Ο Κόμεϊ ζήτησε από το υπουργείο «να πάρει θέση», επειδή κατ' αυτόν «δεν υπάρχει καμία απόδειξη» που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Πάνω από 40.000 έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ενώ οι ιρακινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο εσωτερικό -και δυσκολότερο- τμήμα της δυτικής Μοσούλης κατά τη μάχη για εκδίωξη της τζιχαντιστικής ISIS. 

Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο και δεύτερης γέφυρας που οδηγεί στο κέντρο της δυτικής Μοσούλης.Το πόρισμά του για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Νότιο Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εισαγγελέας. Ο λειτουργός δείχνει ξεκάθαρα δωροδοκία από πλευράς Samsung, αλλά και άμεση εμπλοκή της προέδρου της χώρας.

Οικονομία:Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στην πίεση των επικριτών της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης την προσεχή εβδομάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Με 12 αλλαγές και νέους κωδικούς έρχεται το νέο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μετά το Πάσχα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Η διαπραγμάτευση φαίνεται να πηγαίνει για μια ακόμα φορά στην παράταση, με υψηλό κόστος για την οικονομία. «Θα πάρει καιρό, δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα» εκτιμά στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας και τη διάσταση της αναγκαίας πολιτικής διαχείρισης των σκληρών μέτρων.

Έλλειμμα με το καλημέρα για τον πολύπαθο ΕΦΚΑ: εκτός από το έλλειμμα του της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ έχει μειωθεί κατακόρυφα και η εισπραξιμότητά του. Από τα 1.194.000 σημειώματα πληρώθηκαν μόλις τα 323.600, ενώ πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν.

Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών. Ως προς τα δημοσιονομικά ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τους θεσμούς το απόγευμα της Δευτέρας.

Αθλητισμός:«Θα είναι καταπληκτικό». Αυτό ομολόγησε, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της UEFA, ο Κώστας Μήτρογλου , σχετικά με την αναμενόμενη επιστροφή του στη Γερμανία, όπου πέρασε μέρος της ζωής και της καριέρα του, για να αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ στη ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League.

Η Ουντινέζε του Ορέστη Καρνέζη σταμάτησε τη Γιουβέντους από το διαδοχικό σερί νικών που είχε φτάσει τις επτά. Η ομάδα του Ούντινε πήρε το 1-1 από την Γηραιά Κυρία, την ώρα που η Ίντερ σταμάτησε στο 5-1 απέναντι στην Κάλιαρι. 

Σε πορεία εξόδου στο Europa League παραμένει η Αταλάντα, μετά τη «λευκή» ισοπαλία με τη Φιορεντίνα στο Μπέργκαμο, για την 27η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Αντίθετα, οι «βιόλα» φαίνεται να αποχαιρετούν τις ελπίδες τους για μία θέση στην Ευρώπη, αφού βρίσκονται οκτώ βαθμούς πίσω από την πρώτη εξάδα.

Με σκόρερ τον Έκνταλ στο 77ο λεπτό, το Αμβούργο δυσαρέστησε τη Χέρτα Βερολίνου, 1-0, πήρε το «τρίποντο» και μαζί βαθμολογική ανάσα, αφού έπιασε τη Βόλφσμπουργκ στην 15η θέση σε 23 αγωνιστικές στην Bundesliga. Με τους νικητές αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. 

Νίκη με 2-1 στη Φρανκφούρτη πανηγύρισε η Φράιμπουργκ επί της Αϊντραχτ. Ο Χάρι Κέιν συνεχίζει να... πυροβολεί και κρατάει την Τότεναμ στη δεύτερη θέση της Premier League. Με δύο γκολ του διεθνή επιθετικού, που έφτασε τα 19 στο φετινό αγγλικό πρωτάθλημα, οι «σπερς» επικράτησαν στο Λονδίνο 3-2 της Εβερτον. 

Στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, και μείωσαν σε επτά βαθμούς τη διαφορά τους από την πρωτοπόρο Τσέλσι, η οποία παίζει αύριο με τη Γουέστ Χαμ. Χωρίς διάθεση να υποτιμήσει την ουραγό Σάντερλαντ, η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με 2-0 εκτός έδρας και βρίσκεται ένα βαθμό πίσω από τη δεύτερη Τότεναμ μετά από 27 αγωνιστικές στην Premier League.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: