04 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (4/3/2017)

 

Ελλάδα: Επαναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης το θέμα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, μέσω σκληρών δηλώσεων για το κόμμα της Χ.Τρικούπη, για το οποίο λέει ότι εάν ξεκαθαρίσει με το νεοφιλελεύθερο, πρόσφατο, παρελθόν του και ξαναέβαζε στο επίκεντρο της προβληματικής του το κοινωνικό ζήτημα, τότε πραγματικά «θα άνοιγε μια συζήτηση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας».

«Ο χρόνος είναι χρήμα» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στην αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί και πρέπει να τελειώσει πριν τις 20 Μαρτίου, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των υποδομών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του Μετρό. Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου κλείνουν πέντε σταθμοί: «Αγ.Αντώνιος», «Άλιμος», «Ελληνικό» (γραμμή 2) και «Αμπελόκηποι», «Χαλάνδρι» (γραμμή 3).

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για «ατυχήματα» με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στάθηκε, όπως αναφέρθηκε, στην υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αυτή την τρέχουσα περίοδο της έντασης.

Την άποψη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει την δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις με το μνημόνιο που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

Κόσμος:O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμιά σύγκριση» μεταξύ της δικής του χρήσης ιδιωτικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την διεκπεραίωση επίσημων καθηκόντων του όταν ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας της Ιντιάνας και των πεπραγμένων της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια περί υποκρισίας. 

Την ίδια άποψη εξέφρασε την Παρασκευή και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.Με μικρό προβάδισμα- μόλις μίας έδρας - κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, το κόμμα των Ενωτικών (DUP) έναντι του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, που κατάφερε να αυξήσει πολύ τα ποσοστά του, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα έχουν στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για να συμφωνήσουν επί του σχηματισμού κυβέρνησης, εάν καταφέρουν πρώτα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους.

Υποχωρεί το ποσοστό των προθέσεων ψήφου υπέρ της υποψήφιας της άκρας δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, στον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA. Η Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει 26% στον πρώτο γύρο και ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αυξάνει το ποσοστό του τρεις μονάδες στο 24%. Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει τη Λεπέν με 62% έναντι 38%.

Σε διπλό μέτωπο μαίνεται η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας. Μετά τα «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του στο γερμανικό έδαφος με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται τώρα ότι εκτός από υποστηρικτής του PKK είναι και πράκτορας της Γερμανίας ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt που συνελήφθη και κρατείται στην Τουρκία. «Παράλογες» οι κατηγορίες απαντά το Βερολίνο.

Πρώην δημοσιογράφος ηλικίας 31 ετών συνελήφθη στο Σεντ Λούις του Μιζούρι με την κατηγορία ότι βρίσκεται πίσω από κάποιες από τις απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε εβραϊκά κέντρα των ΗΠΑ. 

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι επιχειρούσε να εκθέσει και να εκφοβίσει την πρώην σύντροφό του, την οποία και παρενοχλούσε μετά τον χωρισμό τους. Ωστόσο ο ίδιος δεν είναι υπαίτιος για το μαζικό κύμα απειλών -πάνω από 100 από τις αρχές του έτους- σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οικονομία:Όπισθεν ολοταχώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη γκάφα με τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, απειλώντας ευθέως και τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Η πρωτιά των ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, το κυνήγι κατά τη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και η εξάρτηση της Α. Μέρκελ από τον Τ. Ερντογάν λόγω προσφυγικής συμφωνίας στις σελίδες του γερμανικού τύπου.

Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2017 στη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση του «Δείκτη Μιζέριας» που συντάσσει το δίκτυο Bloomberg, με τις προοπτικές απασχόλησης και πληθωρισμού διεθνώς.«Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι» είπε ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. 

Εστιάζοντας στο κλείσιμο της συμφωνίας, επεσήμανε ότι αν θέλουν τα μέρη, είναι τεχνικά εύκολο, να κλείσουν μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν δυσκολίες. 

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ήταν απολύτως σαφής ότι χωρίς τη συμμετοχή του, το πρόγραμμα αυτό σταματά, και μπαίνουμε σε νέες χρονοβόρες διαδικασίες. Ισχυρή η δέσμευση των «19» για λήψη μέτρων για το χρέος, τόνισε.

Όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης θα διατηρούν, υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας και την ιδιότητα του ανέργου, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.

Αθλητισμός: Με μοναδική κερδισμένη την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Super League, καθώς η Ένωση θα εισπράττει από την εφετινή περίοδο τηλεοπτικά δικαιώματα με βάση την εμπορική αξία που είχε πριν από τον υποβιβασμό της. 

Κατά τα λοιπά ουδεμία ουσιαστική απόφαση ελήφθη, καθώς τα καίρια θέματα της αναδιάρθρωσης, της ανακατανομής των τηλεοπτικών εσόδων, της συγκρότησης της ΚΕΔ και της εκπροσώπησης στην ΕΠΟ θα συζητηθούν στις 23 Μαρτίου.

Καμία απολύτως πιθανότητα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League δεν έχει η Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με μια μελέτη της UEFA, που επισημαίνει η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta Dello Sport.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: