31 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (31/3/2017)

 

Ελλάδα:Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας ο 29χρονος Σύρος που αυτοπυρπολήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ. Στο νοσοκομείο της Χίου παραμένει νοσηλευόμενος αστυνομικός, που υπέστη ελαφρότερα εγκαύματα στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια.

Μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει. Η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα με το κουαρτέτο για τις συντάξεις, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να επαναφέρει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και να σημειωθεί το ναυάγιο στο EuroWorking Group.

Πιστώσεις για τον διορισμό περίπου 21.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να στελεχώσουν τα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Σε κατάσταση συναγερμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο. Η αρχή γίνεται σήμερα, Παρασκευή, με τη συνάντηση που θα έχει, στις 12:00 στο γραφείο του στη Βουλή, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το ασφαλιστικό. «Προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Κόσμος:Αφίσες, προεκλογικά κείμενα, προβολή υποψήφιων βουλευτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο γερμανικός προεκλογικός αγώνας για τις ομοσπονδιακές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτεί πολλές εργατοώρες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε τη δημιουργία νέου εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Η κατασκευή θα γίνει κοντά στη Ναμπλούς, ώστε να στεγαστούν οι οικογένειες που εγκατέλειψαν με δικαστική απόφαση την Αμόνα.

Ο Μάικλ Φλιν, ο άνθρωπος που δεν μακροημέρευσε στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, λόγω... Ρωσίας, προσφέρεται τώρα να καταθέσει στο FBI και τις Επιτροπές του Κογκρέσου, αρκεί να εξασφαλίσει ασυλία. Ή όπως είπε ο δικηγόρος του, «αρκεί να το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν, καταρχήν στα «27» κράτη-μέλη της. Το σχετικό κείμενο θα στείλει ο Ντόναλντ Τουσκ, δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, και θα ξεκινά από τα σχετικά εύκολα μέχρι το πλέον δύσκολο που είναι η νέα σχέση. Μετά το διαζύγιο.

Συνελήφθη η τέως πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς που οδήγησε την καθαίρεσή της από την εξουσία στις αρχές Μαρτίου.

Οικονομία:Στο Ευρωδικαστήριο σκοπεύουν να προσφύγουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για να εμποδίσουν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, επικαλούμενοι την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων στα πάγια της Επιχείρησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει από την κυβέρνησή του να προσδιορίσει τις χώρες που είναι υπεύθυνες για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας προειδοποίησης που απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στην Κίνα. Στον κατάλογο θα υπάρχουν τουλάχιστον 12 χώρες.

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το EuroWorking Group, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να παραμένει σε εκκρεμότητα. Αν και τυπικά θα υπάρξει σήμα επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, εντούτοις δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου θα χαθεί.

Χωρίς να προκύψει συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω, αντί για πρόοδο. Το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό.

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές.

Αθλητισμός:Την επιθυμία να κατακτήσει κι άλλον ένα τίτλο με τον Παναθηναϊκό εξέφρασε ο Μάρκους Μπεργκ, στο περιθώριο της παρουσίασης προϊόντος που χρησιμοποιούν οι αθλητές. Ο σέντερ φορ της εθνικής Σουηδίας παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι αρκετά βαρύ για το «τριφύλλι», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Ως την Δευτέρα (3/4) έχει ο Ηρακλής και η διοίκησή του το περιθώριο εξόφλησης του Μιχάλη Μπουκουβάλα. Αν ως την ημερομηνία αυτή δεν καταβληθούν στον πρώην αμυντικό του Ηρακλή τα δεδουλευμένα του (32.000 ευρώ), τότε η κυανόλευκη ομάδα θα υποστεί την καταδικαστική ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής της Super League, μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που θα γίνει την Κυριακή (2/4) στο ΟΑΚΑ. Ο συμπολίτης του Πραξιτέλης Ζαχαριάδης θα «σφυρίξει» την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά, ενώ ο Ευάγγελος Κιοτζένης από την Ξάνθη θα είναι ο διαιτητής στο ματς της Τούμπας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΛ.

Με αφορμή τα επεισόδια ανάμεσα σε γονείς, που σημειώθηκαν στις 19 Μαρτίου στη Μαγιόρκα, σε συνάντηση μεταξύ παιδιών 12-13 ετών, ο 16χρονος τερματοφύλακας της Llanos 2000, Χουάν Χουνκέρα Μαρτίνες, δημοσίευσε μία επιστολή προς τους γονείς των νεαρών παικτών, που αναπαρήγαγαν όλα τα ισπανικά ΜΜΕ, μιας και εκείνες οι εικόνες ντροπής, έχουν προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην χώρα της Ιβηρικής.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: