02 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (2/3/2017)

 

Ελλάδα:Κοινωνική θητεία για όσους προκαλούν τροχαία με θανάσιμες ή βαριές σωματικές βλάβες και πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα για τους παραβάτες του ΚΟΚ προτείνει ο υφυπουργός Μεταφορών Ν.Μαυραγάνης.

Η κίνηση των Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη είπε το «ναι» στην πρόταση των ΜΕΤΑρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για τη διεξαγωγή ενός κοινού συνεδρίου περί τον Ιούνιο. 

Την ίδια ώρα, σύννεφα εμφανίστηκαν στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.Ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Και αυτό χάρη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Νέος γύρος ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό την Παρασκευή 3 Μαρτίου, καθώς ακινητοποιούνται και πάλι τα μέσα μαζικής τροχιάς (Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ). Το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ χαρακτηρίζουν πλήρως αδικαιολόγητες τις απεργίες.

Κόσμος:Η σταθεροποίηση της Λιβύης και η ανάσχεση των ροών μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, δύο ζητήματα στενά συνδεδεμένα και κρίσιμα για την Ευρώπη, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επισκέψεις της καγκελαρίου της Γερμανίας στο Κάιρο και στην Τύνιδα.

Στο στόχαστρο των Δημοκρατικών μπαίνει ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ σε σχέση με την Ρωσία. Η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνομιλήσει (ως Γερουσιαστής) με τον Ρώσο πρέσβη, πράγμα που δεν αποκάλυψε όταν ρωτήθηκε από τη Γερουσία.

Η Μαλαισία θα καταργήσει τη δυνατότητα εισόδου χωρίς βίζα των πολιτών της Β.Κορέας στην επικράτειά της από την 6η Μαρτίου, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Αντιμέτωπη με «φωνές» που την καλούν να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο κρατείται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ακόμα και από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού της.

Η ίδια χαρακτηρίζει «πικρή» και  «απογοητευτική» την υπόθεση, ωστόσο όπως εκτιμά η Deutsche Welle οι δυνατότητες του Βερολίνου να αντιδράσει είναι περιορισμένες.

Ήττα υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή των Λόρδων, καθώς τα μέλη του Σώματος ψήφισαν υπέρ τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ζητώντας να προστατευθούν οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στην ΕΕ. Τώρα το ζήτημα των τροπολογιών θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οικονομία:Οδηγίες για το πώς θα γίνεται η παρακράτηση των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 (μεικτά), οι οποίες με βάση τον νόμο Κατρουγκαλου έχουν τεθεί σε ισχύ από 1/6/2016 αλλά δεν έχουν έως τώρα εφαρμοστεί, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ προκειμένου να υλοποιηθεί το μέτρο.

Η μείωση του αφορολόγητου και το μαχαίρι στην «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση. Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από την κυβέρνηση μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μια κι έξω στις συντάξεις -και όχι σταδιακά- το 2020.

Ελάχιστα πρόθυμη φέρεται η Μέρκελ στο να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Τα σχετικά δημοσιεύματα παρουσίαζαν την καγκελάριο να είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα.

Σκληρό παζάρι μαίνεται γύρω από την τύχη της ΔΕΗ, με κάθε πιθανό σενάριο να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, από την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος έως την πώληση μονάδων της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο δείκτης Dow Jones έκλεισε πάνω από τις 21.000 μονάδες στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Νέα ρεκόρ κατέγραψαν επίσης οι δείκτες Nasdaq και Standard and Poor's 500.

Αθλητισμός:H Λας Πάλμας γκρέμισε την Ρεάλ Μαδρίτης από την κορυφή της LaLiga. Οι Μαδριλένοι, μπόρεσαν με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο τέλος (86' πέναλτι και 89') να αποφύγουν την ήττα στο Bernabeu με 3-3.

Πήρε μπροστά για τα καλά η Γκλάντμπαχ, που μετά τις τελευταίες επιτυχίες στην Bundesliga και την επική πρόκριση εις βάρος της Φιορεντίνα στο Europa League, βρέθηκε απόψε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας, καθώς νίκησε το Αμβούργο, μέσα στην έδρα του, με 2-1.

Με μία άκρως ειρωνική ανακοίνωση, τοποθετήθηκε η διοίκηση του Πλατανιά στη διαιτησία του κ. Σιδηρόπουλου στον προημιτελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ακριβό ήταν το τίμημα της πρόκρισης για την ΑΕΚ, που χάνει για αρκετά μεγάλο διάστημα τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι.

Ο Ουκρανός υπέστη κάταγμα κερκίδας στο 2ο λεπτό του αγώνα με τον Πλατανιά, παρέμεινε στο Ιατρικό Κέντρο και την Πέμπτη οι θεράποντες ιατροί θα αποφασίσουν για την... τύχη του.

Αν χρειαστεί εγχείρηση τότε εξυπακούεται πως το διάστημα απουσίας του παρατείνεται ακόμα περαιτέρω. Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας μετά το  1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στον δεύτερο προημιτελικό της διοργάνωσης στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στους ημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας 3-0 του Πλατανιά στο ΟΑΚΑ, στη ρεβάνς του 0-0 του α΄ αγώνα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: