09 Μαρτίου, 2017

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2016

 

Μηδενική ετήσια μεταβολή σημείωσε το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2016, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σε όρους όγκου (μεταβολή σε πραγματικούς όρους), διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2015, στοιχείο που αν επιβεβαιωθεί φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει ποντάρει πολλά στο αφήγημα ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη ήδη από πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για οριακή ανάπτυξη το 2016 της τάξης του 0,3%, εξέλιξη που θα αποτελούσε ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Ωστόσο, οι επιδόσεις του δ' τριμήνου ήταν απογοητευτικές με σημαντική επιδείνωση. Συγκεκριμένα, η οικονομία κατέγραψε ύφεση -1,1% έναντι του δ' τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ η νέα εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη το 2016, έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2016 (μη εποχικά διορθωμένων). 

Όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία στοιχεία (ισοζύγιο πληρωμών, εξωτερικό εμπόριο) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών, έρευνα εργατικού δυναμικού, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης).

Η δεύτερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2016 θα δημοσιοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, αφού ενσωματωθούν ετήσια στοιχεία (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: