04 Μαρτίου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΤΡΑΜΠ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την 14η Μαρτίου, έγινε σήμερα γνωστό από Αμερικανό αξιωματούχο και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων από τις 20 Ιανουαρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, εμμέσως πλην σαφώς, είχε κατακρίνει την επιλογή του Αμερικανού προέδρου να «ακυρώσει» τη δρομολόγηση συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμβουλοί της είχαν χαρακτηρίσει αρνητικά τις κινήσεις του κ. Τραμπ τόσο για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όσο και αναφορικά με το διάταγμα για τους μετανάστες.

O Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον Ιανουάριο, όπου επισήμαιναν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και υπόσχονταν να εργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Άγγελα Μέρκελ άσκησε αυστηρή κριτική για την ταξιδιωτική απαγόρευση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Επιπλέον, επανειλημμένα υπογράμμισε την σημασία της ελευθεροτυπίας όταν τη ρωτούσαν σχετικά με τις αρνητικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επέκρινε, από την άλλη, τη Μέρκελ για την «καταστροφική» απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016. Κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι «κυριαρχεί» στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνοντας την ελπίδα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ αυτών της παγκόσμιας οικονομίας, του εμπορίου, του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε με πηγές από την καγκελαρία και η DW, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν αρνούμαστε το ταξίδι».Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται την Τυνησία, θα πραγματοποιήσει επαφές με αξιωματούχους της χώρας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν σοβαρά ζητήματα, όπως η σταθεροποίηση της Λιβύης και η ανάσχεση των ροών μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, αλλά και ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


 


Δημοσίευση σχολίου