14 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - MΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εχθές Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Merkel για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για την ακραία φτώχεια. Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.  Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια.  Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.  Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της.  

Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό. 

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».

Σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί, στις 11:30, με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble, στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη
«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Βερολίνο και τις επικείμενες συναντήσεις του μεταξύ άλλων με την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα».

Κατά τις συναντήσεις του με την καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές και οικονομικούς παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, να απαλλάξει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας από τον φόβο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας, εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σκοπεύει να παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ το σχέδιό του για την Ελλάδα.

«Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό.

«Το Βερολίνο απαιτεί, η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τώρα πλεόνασμα 2%. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η γερμανική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη. Ο Β. Σόιμπλε εκπληρώνει μια επιθυμία για συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπός του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρος της CDU.

Γερμανικά ΜΜΕ για Κυριάκο
Σε δεύτερο άρθρο για τον κ. Μητσοτάκη, υπό τον τίτλο «Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», ο απεσταλμένος της Sueddeutsche Zeitung παρακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και αναφέρεται στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος για «νέα αρχή».

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έρχεται κανείς στην εξουσία μόνο όταν γίνει αρκετά μεγάλο το μίσος για τους κυβερνώντες. «Η επιτυχία, η απογοήτευση και η οργή πάνε μαζί. 

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πάντα ένα μεγάλο δράμα. Και τώρα ετοιμάζεται πάλι κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και παραθέτει πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Μητσοτάκης του κ. Τσίπρα, ωστόσο περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συντάκτης σημειώνει ότι είναι 48 ετών, μόνο έξι χρόνια μεγαλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα. «Πριν έρθει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τον αποκαλούσαν επαναστάτη. Σήμερα εφαρμόζει μόνο πολιτική λιτότητας. 

Τον κ. Μητσοτάκη δεν θα σκεφτόταν κάνεις να τον αποκαλέσει επαναστάτη. Είναι ο τύπος του μάνατζερ, με αυτοέλεγχο, σταθερός. Και οι δύο άνδρες είναι έξυπνοι και ετοιμόλογοι. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας έχει κάτι που αξίζει στον ίδιο, την εξουσία στη χώρα» αναφέρει.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά σε υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, για άμεση δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας -αληθινών θέσεων όχι των 300 ευρώ – για μείωση φόρων και περιορισμό του κράτους.

Die Welt 
«Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γερμανία. «Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηθική είναι μέρος του εκλογικού του προγράμματος. 

Το κυριότερο είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια» αναφέρει η Die Welt. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «διαφοροποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τις ψευδείς υποσχέσεις του έφερε ολόκληρη τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Και θέλει, ταυτόχρονα, να πείσει τους Έλληνες πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με το παλιό πελατειακό κομματικό σύστημα». Επίσης, εκτιμά ότι «εάν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τις κέρδιζε. 

Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά πολύ. Αυτό είναι εκπληκτικό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ευνοεί την ελεύθερη αγορά, ένα πρόγραμμα με το οποίο, σίγουρα, πριν μόλις λίγο καιρό, κάθε Έλληνας πολιτικός θα αποτύγχανε να πείσει».

Στο άρθρο της Die Welt επισημαίνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ αύριο, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «Σόιμπλε και Μητσοτάκης δεν συμφωνούν σε όλα. Ο Μητσοτάκης βρίσκει πολύ αυστηρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. “Οι διεθνείς δανειστές υποτίμησαν την επίδραση που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη”, λέει ο κ. Μητσοτάκης. 

Ωστόσο, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του θα πρέπει να αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, θέλει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τον δημόσιο τομέα.

 Έτσι, μπορεί να κερδίσει τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως έχει έρθει πια η στιγμή για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. “Όλοι είναι τώρα έτοιμοι για την αλήθεια”, λέει με πάθος. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από τον λαϊκισμό».

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στη Νέα Δημοκρατία «υπάρχει μία ισχυρή συντηρητική πτέρυγα, που παραμένει πιστή στο πελατειακό σύστημα. “Αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τον Μητσοτάκη και το πρόγραμμα ανανέωσης”, λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Και προσθέτει:“Σαν υπουργός Μεταρρύθμισης στην τελευταία κυβέρνηση απέδειξε πως θέλει πράγματι να προωθήσει αλλαγές. 

Ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για μεταρρυθμίσεις”. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και τους δεξιούς ή αριστερούς ψηφοφόρους και να καταστήσει σαφές πως ο ίδιος δεν ανήκει στο παλαιό κατεστημένο. 

Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει. Μπορεί να καταλάβει πως πολλοί έχουν αμφιβολίες λόγω του φημισμένου ονόματός του. “Μπορώ να τις καταλάβω αυτές τις αμφιβολίες. Και πρέπει να τις αντιμετωπίσω”, λέει ο Μητσοτάκης».

Μακάριος Λαζαρίδης
Τη διαβεβαίωσή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Γερμανία, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε, ότι «βασικός σκοπός είναι να προωθήσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και παράλληλα, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας».

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει σαφές» είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «σε όλες τις επαφές με ξένους ηγέτες, ότι η χώρα μπορεί να σταθεί γρήγορα στα πόδια της και να αποκτήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

 Η σημερινή εικόνα δεν είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδος. Δεν είναι αυτές οι πραγματικές δυνατότητες που έχουν η χώρα και οι πολίτες της».«Στο τέλος του 2014 τα πράγματα στη χώρα μας ήταν πολύ καλύτερα. Κι από ότι τα παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και από ότι τα έκανε ο κ. Τσίπρας. 

Καλό είναι αυτά τα θέματα να τα ακούν και ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Τσίπρας, αλλά και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, γιατί αισθάνομαι, πάρα πολλές φορές, ότι ζουν σε άλλη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Λαζαρίδης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «οι καλύτεροι μαθητές της τρόικας» ενώ υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, πραγματικά, για τη χώρα μας, οι δανειστές έχουν ενιαία γραμμή. 

Και έχουν ενιαία γραμμή, γιατί αυτή η κυβέρνηση καθυστερεί συστηματικά να κλείσεις τις αξιολογήσεις. Σας θυμίζω, ότι την πρώτη αξιολόγηση, την έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση. Αυτό κόστισε στον ελληνικό λαό 9 δισ. φόρους, ένα αιώνιο υπερταμείο και έναν κόφτη μισθών και συντάξεων. 

Αυτή η αξιολόγηση, που υποτίθεται κλείνει από μέρα σε μέρα, έχει κόστος 3,5 δισ. ενώ θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Τότε, οι πιστωτές μας δεν θα ζητούσαν νέα μέτρα. Σήμερα ζητούν νέα μέτρα, γιατί βλέπουν μια ανίκανη, μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία διάθεση να τρέξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις».

Για το εθνικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε: «Εμείς κοιτάμε μπροστά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τη Συμφωνία Αλήθειας, που έχει καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να δώσει στον ελληνικό λαό φρούδες ελπίδες. 

Δεν πρόκειται να υποσχεθούμε 12 δισ. παροχές και να δώσουμε 9 δισ. φόρους. Θα πούμε 10 πράγματα και 10 θα κάνουμε. Να είναι βέβαιοι οι Έλληνες πολίτες, ότι εμείς δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε. Δεν πρόκειται να πούμε ψέματα, θα πούμε την αλήθεια».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: