20 Φεβρουαρίου, 2017

ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΓΙΑ EUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Όργιο παρασκηνίου για Eurogroup και… Βερολίνο – Όλα στην κόψη του ξυραφιού. Πυρετός διαβουλεύσεων με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου και τις Βρυξέλλες, ανήμερα του κρίσιμου Eurogroup.

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προπαρασκευαστικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του για να σχεδιάσει όλα τα επόμενα βήματα.

Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν εφικτή την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το επικείμενο τετ α τετ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

Το γεγονός από μόνο του χαμηλώνει τον πήχη για το σημερινό Eurogroup, δεδομένου ότι την ώρα που το ΔΝΤ είναι εκτεθειμένο όσο ποτέ από το έγγραφο κόλαφο της Κομισιόν για τα 20 λάθη υπολογισμών στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια ώρα επιμένει στις παράλογες απαιτήσεις του, υιοθετώντας υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 όχι μόνο έχει φτάσει το 2% αντί στόχου 0,5%, αλλά κοντεύει να αγγίξει το 3%!

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τα πάντα, υπό την προϋπόθεση πως το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν – στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης – θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Δηλαδή εάν υπάρξει υποχώρηση για μείωση π.χ. 10 ευρώ του αφορολόγητου, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα και ελάφρυνση σε κάποιο φορολογικό συντελεστή αντίστοιχα ύψους 10 ευρώ. 

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

1.Το ΔΝΤ επιμένει να ζητάει νέα μέτρα 3,6 δισ. για μετά το 2018, μη αποδεχόμενο την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνει εμφατικά η Κομισιόν.

2.Τα «αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση μαζί με τις περικοπές, ώστε να ισχύσει η κόκκινη γραμμή για «ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα».

3.Τον άμεσο καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που ζητά η κυβέρνηση αλλά αρνείται το Βερολίνο

4.Τη χρονική διάρκεια για την οποία θα είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη σε πλεονάσματα 3,5%, με την Ελλάδα να τάσσεται υπέρ της τριετίας ενώ το Βερολίνο ζητά μέσω του Σόιμπλε μέχρι και δεκαετία.

5.Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που θέλει η κυβέρνηση, αλλά αρνείται το ΔΝΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή πως «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται μέτρα λιτότητας» βασισμένος στα καλά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ, την στήριξη από την Κομισιόν, αλλά και των συμμαχιών που έχουν οικοδομηθεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας αποφασίσει πως θέλει γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη και το ραντεβού Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ για να πάρει τις αποφάσεις του.

Την ίδια ώρα πάντως, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η κυβίστηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα Grexit, καθώς πολλοί εντάσσουν τη δήλωση αυτή σε πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Όπου θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μετατραπεί το ελληνικό πρόγραμμα σε προεκλογικό διακύβευμα της Γερμανίας, με τις πιέσεις από το SPD του Μάρτιν Σουλτς να αυξάνονται ραγδαία και να λειτουργούν σωρευτικά με τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη αλλά και την προσφυγική κρίση…
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: