22 Φεβρουαρίου, 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ ENERGA

 

Στις 7 Μαρτίου αναμένεται τελικά η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το που και το πως θα διατεθούν τα 103 εκατ. ευρώ  που έχουν δεσμευθεί με αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Energa -Hellas Power.

Η συγκεκριμένη απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, πλην όμως η πρόεδρος ανέβαλε την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για τις 7 Μαρτίου. Και αυτό γιατί, στο δικαστήριο τέθηκαν πολλά νομικά ζητήματα με πλέον σημαντικό το που θα αποδωθούν τα δεσμευμενα ποσά: 

Στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ή στον  ΛΑΓΗΕ ΑΔΜΗΕ; Να σημειωθεί ότι τα δεσμευμένα 103 εκατ. ευρω, είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς των κατηγορουμένων με την  έναρξη των δικαστικών ερευνών.

Για τη διάθεση των χρημάτων αυτών σήμερα επιχειρηματολόγησαν στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων της Αθήνας, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, των ΟΤΑ, ΔΕΣΜΗΕ, κ.λπ. και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Ενδεικτικά, η υπεράσπιση του Αχ. Φλώρου, υποστήριξε ότι τα 83 από τα 103 εκατ. ευρώ,  πρέπει να αποδωθούν άμεσα στο Δημόσιο και τους Δήμους, καθώς τα ποσά που τους oφείλονται (από το ΕΤΗΔΕ και δημοτικά τέλη,) είναι δημόσια έσοδα και συνεπώς ακατάσχετα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του ΛΑΓΗΕ υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από την απόδοση των χρημάτων κανένα από τα παθόντα νομικά πρόσωπα και συνεπώς πρέπει να δοθούν χρήματα αναλογικά σε ΛΑΓΗΕ και σε ΑΔΜΗΕ.

Τέλος οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλλαν σειρά αιτημάτων για άρσεις δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι είναι "παγώμενοι" από την έναρξη της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση επί των ποινών στην πολυκροτη δίκη για την υπόθεση της Energa -Hellas Power, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, έχει ήδη ανακοινωθει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν δυο χρόνια, έκρινε ενόχους και καταδίκασε 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης.

Ωστόσο, στους περισσότερους κατηγορούμενους αν και επιβλήθηκαν πολυετείς κάθειρξεις, δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους με αποτέλεσμα να είναι εκτός φυλακής.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους βασικούς "πρωταγωνιστές" της υπόθεσης στη φυλακή οδηγήθηκε μόνο ο Άρ. Φλώρος και δύο ακόμη κατηγορούμενοι.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: