18 Φεβρουαρίου, 2017

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ “ΑΤΥΧΗΜΑ” ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

 

Πολλοί ανησυχούν ότι μια ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο,μπορεί να προκληθεί από ένα ατύχημα που η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει. Το σενάριο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. 

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στον δημοσιογράφο Χρήστο Καπούτση, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ.Βίτσας λέει: “Θα σας έλεγα πως πρέπει να θέτουμε τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, ώστε και τα συμπεράσματα που εξάγουμε να πατάνε σε συγκεκριμένα δεδομένα και πολύ περισσότερο η δική μας στάση, να είναι σοβαρή και πάνω από όλα αποτελεσματική.

Το τι θεωρούν ως σοβαρό οι Τούρκοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να το περνάμε από διπλό πρίσμα, το ένα είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και το άλλο η κατάσταση στο περίγυρό της. Ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι.
  
Άρα εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο έντασης, όχι γιατί αυτή θα προκληθεί από ένα ατύχημα αλλά γιατί το όποιο ατύχημα μπορεί να ενταχθεί σε στρατηγική έντασης στο Αιγαίο.

Βέβαια, εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ακάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και έχει αποτέλεσμα”.  
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: