22 Φεβρουαρίου, 2017

ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

 

Ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι Αρχές πιστεύουν πως ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αναμεμειγμένες σε συνωμοσία για τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού της χώρας και την ανατροπή της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Μιλιβόγιε Κάνιτς είπε ότι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έχουν αποδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ήταν αναμεμειγμένη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. 

Τις δηλώσεις έκανε την Κυριακή στο Άτλας TV. Η κατηγορία απορρίφθηκε αμέσως από Ρώσους αξιωματούχους. Ο Κάτνιτς είπε ότι η συνομωσία ήταν μια προσπάθεια παρεμπόδισης της συμμετοχής του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

«Πίσω από αυτά τα γεγονότα βρίσκονται εθνικιστικές δομές στη Ρωσία, αλλά γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες ρωσικές κρατικές Αρχές είχαν ανάμειξη μέχρι έναν βαθμό,» είπε ο Κάτνιτς. Επιπλέον, είπε ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν ένας άντρας ονόματι Εντουάρντ Σισμακόφ, πρώην αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσίας στην Πολωνία. 

Ο Σισμακόφ είχε απελαθεί στη Ρωσία για κατασκοπία το 2014, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον Κάτνιτς, ο Σισμακόφ είναι επίσης γνωστός και ως Εντουάρντ Σιρόκοφ και οι ρωσικές Αρχές του έχουν προμηθεύσει διαβατήριο με διαφορετικό όνομα.  

«Το διαβατήριο του δόθηκε από συγκεκριμένα ρωσικά, κρατικά κλιμάκια υπό άλλο όνομα και είναι μέλος της ρωσικής στρατιωτικής δομής,» είπε ο Κάτνιτς. «Και το όνομά του είναι Εντουάρντ Σισμακόφ, αυτή είναι η πραγματική του ταυτότητα και σύμφωνα με αυτήν θα του προσάψουμε τις κατηγορίες.»

Ο Κάτνιτς προσέθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι το διαβατήριο δεν θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε άλλο όνομα, όπως και όλα τα άλλα – η αποστολή στη Σερβία, η οργάνωση – τίποτα δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την ανάμειξη συγκεκριμένων κλιμακίων. Είναι χρέος των ρωσικών Αρχών να ερευνήσουν αυτά τα κλιμάκια και να ξεκινήσουν τις ποινικές διαδικασίες.» 

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι αυτό μπορούσε να συμβεί, ο εισαγγελέας δήλωσε: «Ασφαλώς πιστεύω στο Ρωσικό κράτος.» Η Κόκκινη Ανακοίνωση* της Ίντερπολ λέει ότι ο Σισμακόφ – καταχωρημένος με το όνομα Εντουάρντ Σιρόκοφ – προετοίμασε ενέργειες κατά της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας στο Μαυροβούνιο. 

Γενέτειρα του Σισμακόφ αναγράφεται η Ρωσία. Ο Κάτνιτς λέει ότι ένας άλλος συνωμότης είναι ο Βλαντιμίρ Ποπόφ. Ο Ποπόφ, ρωσικής καταγωγής καταζητείται από την Ίντερπολ για τις ίδιες πράξεις και έχει εκδοθεί και για εκείνον Κόκκινη Ανακοίβνωση.

Ένας τρίτος συνωμότης, ο Νεμάνια Ρίστικ συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και ο Ρίστικ είπε ότι συνδεόταν με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Αποστολή του ήταν να στρατολογήσει μια ομάδα που θα μετέβαινε στο Μαυροβούνιο για να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα, είπε ο Κάτνιτς. Ο Ρίστικ καταζητείται στο Μαυροβούνιο για τρομοκρατική απόπειρα, σύμφωνα με την Κόκκινη Ανακοίνωση της Ίντερπολ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ τη Δευτέρα απέρριψε τις κατηγορίες του Κάτνιτς. «Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Μέρα με τη μέρα τις αρνούμαστε. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα επίσημης ανάμειξης της Μόσχας στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου. 

Η Ρωσία δεν ανακατεύεται και δεν πρόκειται να ανακατευτεί στις υποθέσεις χωρών, ειδικά όπως το Μαυροβούνιο, με το οποίο έχει πολύ καλές σχέσεις,» δήλωσε ο Πέσκοφ σε συνέντευξη Τύπου. Το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την ένταξή του στη βορειοατλαντική συμμαχία, ύστερα από επίσημη πρόσκληση τον Δεκέμβριο του 2015. 

Η κίνηση προκάλεσε απειλητικά σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους, που εχθρεύονται το ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκαλέσει τότε το συμβάν «εχθροπραξία».

Η επίσημη ένταξή του στο ΝΑΤΟ θα είναι σημαντική στιγμή για το Μαυροβούνιο, γιατί, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της συμμαχίας, κάθε επίθεση στο Μαυροβούνιο συνιστά επίθεση σε όλα τα μέλη της συμμαχίας. Η ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στα τελικά στάδια, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

*Η Κόκκινη Ανακοίνωση (Red Notice) είναι αίτηση εντοπισμού και σύλληψης προσώπου για το οποίο εκκρεμεί αίτηση απέλασης και – στην περίπτωση ξένης χώρας – εκδίδεται ύστερα από αίτημα της χώρας αυτής, βάση ενός έγκυρου εγχώριου εντάλματος σύλληψης. Δεν συνιστά διεθνές ένταλμα σύλληψης.


Δημοσίευση σχολίου