19 Φεβρουαρίου, 2017

«ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ

 

Στο στόχαστρο σκληρότατων ενδοκομματικών επικρίσεων βρέθηκε ο βαλλόμενος από τα σκάνδαλα προεδρικός υποψήφιος στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν, τη στιγμή που ο ίδιος προσπαθούσε να προωθήσει την προεκλογική του εκστρατεία μέσω των συζητήσεών του με τον τέως πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί.

Ο αντάρτης βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Ζορζ Φενέκ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν το κόμμα και οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν τη σαρωτική ήττα του κόμματός τους αν δεν απεγκλωβιστούν από την υποψηφιότητα Φιγιόν.

Ο Φενέκ είναι μία από τις ισχυρότερες φωνές εναντίον του προεδρικού υποψηφίου από τη στιγμή που η προεκλογική του εκστρατεία δέχθηκε δυνατό πλήγμα μετά το σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση δημοσίων πόρων προκειμένου να απασχολεί τη γυναίκα του ως κοινοβουλευτική του βοηθό.

Καθώς απέχουμε μόλις δέκα εβδομάδες από την εκλογική αναμέτρηση, τη θέση του εκλεκτού του συντηρητικού κόμματος έχει πάρει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν μοιάζει να κερδίζει έδαφος.

«Θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω, καθώς μπορώ να δω τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων. Δεν θέλουν να μας ψηφίσουν», τόνισε ο Φενέκ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μία μόλις ημέρα μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος να θέσει εν αμφιβόλω την απόφαση του Φιγιόν να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Φενέκ επίσης αναφέρθηκε σε μια συνάντηση των μελών της εκστρατείας Φιγιόν κατά την οποία όλοι έδιναν αμοιβαία συγχαρητήρια, χωρίς να θέλει κανείς «να του πει την αλήθεια». «Με τέτοιες πρακτικές πηγαίνουμε προς τον τοίχο», τόνισε ο βουλευτής.

«Υπάρχουν άλλα μέλη του κόμματός μας που έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν τη χώρα». Ο Φιγιόν ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος μέχρι που μια εφημερίδα δημοσίευσε ότι η σύζυγός του εργαζόταν ελάχιστα έναντι των χιλιάδων ευρώ που εισέπραξε από τα χρήματα των φορολογουμένων ως βοηθός του. 

Ο ίδιος ο Φιγιόν, βέβαια, ισχυρίζεται ότι ήταν μια πραγματική θέση εργασίας και ότι ο ίδιος δεν έπραξε τίποτα κακό, αλλά έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για αυτό το ζήτημα.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Φιγιόν γευμάτισε με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα μπορούσε να του διασφαλίσει, χάρη στους κομματικούς μηχανισμούς που ελέγχει, την προεδρική υποψηφιότητα, ενώ αναμενόταν να επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία το απόγευμα της Τετάρτης με μια εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα βόρεια του Παρισιού.

Ωστόσο, οι καθημερινές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται δείχνουν τη Μαρίν Λεπέν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και τον Μακρόν να προπορεύεται για τη δεύτερη θέση.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνει ότι η άποψη 42 οικονομολόγων είναι ότι η νίκη της Λεπέν είναι άκρως αμφίβολη. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητάει την επιβολή νέων μέτρων ασφαλείας στον προεκλογικό αγώνα της χώρας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα έναντι της πιθανότητας επίθεσης χάκερς.

Η έκκληση Ολάντ έρχεται μερικές ημέρες μετά την καταγγελία του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ρωσία προσπαθούσε να εμπλακεί στην εκλογική αναμέτρηση της 23ης Απριλίου - 7ης Μαΐου. Ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που επρόκειτο να λάβουν ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Ο Μουνίρ Μαχουμπί, επικεφαλής της ψηφιακής προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν, δήλωσε στο Associated Press ότι η ομάδα του είχε αναγνωρίσει εκατοντάδες απόπειρες χάκινγκ, οι οποίες είχαν προέλευση την Ουκρανία εντός των τελευταίων εβδομάδων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: