28 Φεβρουαρίου, 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Το αργότερο την ερχόμενη Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα αποστείλει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επιστολή, στην οποία θα περιγράφει την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και θα εκφράζει την ετοιμότητά του να προσέλθει άμεσα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν η διαβίβαση της επιστολής προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ, αμέσως μετά την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, στην προσπάθειά του να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία αποστολής της επιστολής, με την ελπίδα ότι ο κ. Ακιντζί θα επέστρεφε στις συνομιλίες, την περασμένη Πέμπτη που ήταν προγραμματισμένη η μεταξύ τους συνάντηση.Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υπογραμμίζει ότι:

*Η διακοπή των συνομιλιών οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά, η οποία χρησιμοποιεί το Κυπριακό για την προώθηση των στόχων που εναπόθεσε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Απρίλη.

*O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μ. Ακιντζί, είναι αυτός που αποχώρησε από τις συνομιλίες, γεγονός που πιστοποίησε με δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έβαλε ακόμη την τελευταία πινελιά στην επιστολή του. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσον ο Πρόεδρος θα ζητά παρέμβαση του Γ.Γ. για επανέναρξη των συνομιλιών.

Για την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να προσέλθει άμεσα στην τράπεζα των συνομιλιών για το Κυπριακό, μίλησε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Είπε, μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Και πρόσθεσε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος ακόμη και αύριο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να επαναρχίσουν οι συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί, ώστε αυτή όλη η δουλειά που έγινε και η πρόοδος που επιτελέστηκε τους τελευταίους 20 μήνες να μην πάνε χαμένες και να υπάρξει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί οποιαδήποτε ένδειξη διάρρηξης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και το επαναλαμβάνω. Αν τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητά αφορμές για να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο».

Ερωτηθείς αν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για Κύπρο και Ελλάδα, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εμφανές ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα τουρκικά εσωτερικά θέματα έχουν επηρεάσει τα μέγιστα, να μην πω πλήρως, και τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών».

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε εκπροσώπους τουρκοκυπριακής συντεχνίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να κάνουμε βιώσιμη την όποια λύση βρεθεί, όποιο όνομα και αν της δώσουμε».

Είπε μεταξύ άλλων: «Ποιος δεν θέλει να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει λύση, να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία; Αυτό θα είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από μια φιλία με την Τουρκία και τα αποτελέσματα αυτού θα φανούν στον τουρισμό, πράγμα που βίωσαν και τα ελληνικά νησιά».

Ο κ. Ακιντζί επισήμανε ότι η μεγαλύτερη στήριξη στα έσοδα από τον τουρισμό για την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία. Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, στην πρώτη θέση των τουριστών που θα επισκέπτονται το νότο θα είναι οι Τούρκοι τουρίστες».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να φέρουν νέες εντάσεις, ενώ η λύση, θα φέρει νέους τομείς συνεργασίας από τους οποίους θα επωφεληθούν όλοι.

Έχουν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, αναπτύσσονται σχέδια για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και σε περίπτωση λύσης το κυπριακό φυσικό αέριο θα ενωθεί με το ισραηλινό και μέσω της Τουρκίας θα μεταφερθεί στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί που χαρακτήρισε μεγάλο αγαθό το νερό που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη σε νερό στο νησί.

Μετά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, το πιο πολύτιμο εμπορεύσιμο υλικό, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, θα είναι το νερό, λόγω και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σημειώνοντας ότι από μια λύση θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής. «Ό,τι όνομα και αν βάλουμε σε οποιαδήποτε λύση βρεθεί, το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να την κάνουμε βιώσιμη».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: