14 Φεβρουαρίου, 2017

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΡΙΔΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ!

 

Ο άλλοτε άρχοντας των Eurogroup, με το επιβλητικό ύφος και τις δηλώσεις που ηχούσαν σαν «νόμος» στα αυτιά της Ευρωζώνης δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του. Το άλλοτε «δυνατό» χαρτί της Μέρκελ, δείχνει να μοιάζει πλέον περισσότερο με βαρίδι για την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ο λόγος για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας εμμονής του στη λιτότητα, στην τιμωρητική λογική αλλά και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταράζει με τα λεγόμενα του την ενότητα της. Αυτός είναι άλλωστε, που επανέφερε τα σενάρια για Grexit.

Οι βολές εναντίον του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας δόθηκε από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την επιστολή που του απέστειλε. Ο ίδιος, εξάλλου, ως υπουργός Εξωτερικών πλέον, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. 

Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».

Τη σκυτάλη πήραν οι Βρυξέλλες, με πρώτο τον Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να ψέγει τον Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα για μικροπολιτικά συμφέροντα. Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερα αιχμηρές παρατηρήσεις. «Κυρίως στη Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Αλλά δεν τη γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Δεν είναι τώρα ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι’ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τα θέματα οικονομίας στην Ευρωζώνη.

«Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή», είπε ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, εκφράζοντας τον φόβο ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας Τόμας Όπερμαν, είπε στη γερμανική Βουλή: «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι’ αυτόν τον λόγο αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα, δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας όπως το καλοκαίρι του 2015» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στη γερμανική Βουλή.

Μέσα σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό που «σιγοβράζει», η Μέρκελ έρχεται απέναντι σε ένα μεγάλο δίλημμα. Τι θα κάνει με τον τσάρο- υπουργό της που εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο για την ίδια, ενόψει προεκλογικής εκστρατείας. 

Την περασμένη εβδομάδα η Καγκελάριος της Γερμανίας αναγκάστηκε επί της ουσίας να διαψεύσει τον Σόιμπλε -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε εκείνον- και να τον ανακαλέσει στην τάξη διαφωνώντας με τις τοποθετήσεις του περί δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όμως την κάλεσε να «αποθαρρύνει τον ΥΠΟΙΚ της από την επιθετικότητα προς την Ελλάδα», ενώ σχολίασε ότι όσοι παίζουν παιχνίδια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά. 

Ο Σόιμπλε, λοιπόν, όχι μόνο δείχνει να υπονομεύει την ενότητα της Ευρωζώνης με σενάρια για Grexit και Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά επιτρέπει στον αντίπαλό της για την καγκελαρία, τον Μάρτιν Σουλτς, να εμφανιστεί ως το προοδευτικό πρόσωπο που μπορεί και θέλει να ενώσει υπό την αιγίδα του την κατακερματισμένη ΕΕ.

Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σουλτς, με μια ατζέντα εντελώς διαφορετική απέναντι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καταφέρνει να συσπειρώσει εκ νέου τους ψηφοφόρους του SPD.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: