24 Φεβρουαρίου, 2017

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) προηγείται του κεντροδεξιού μπλοκ Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης/Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU), του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap δίνει ποσοστό 32% στο SPD έναντι 31% για την «Ένωση» (CDU/CSU). Οι Σοσιαλδημοκράτες απέκτησαν νέα ώθηση αφότου επέλεξαν τον Μάρτιν Σουλτς, τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως υποψήφιο καγκελάριο.

Το εθνικιστικό δεξιό, με έντονες ακροδεξιές τάσεις κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 11%, ακολουθούν οι οικολόγοι Πράσινοι με 8% και η Αριστερά (Die Linke) με 7%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.047 ατόμων στο διάστημα 20 - 22 Φεβρουαρίου.

Επιτάχυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2016, χάρη στο υψηλό πλεόνασμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο.

Οι θετικές επιδόσεις αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό, στα στοιχεία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, καθώς το πλεόνασμα αυξήθηκε, κατά τη διάρκεια του 2016, στα 23,7 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Η πορεία της οικονομίας, για το σύνολο του προηγούμενου έτους, αποδείχθηκε αρκετά ευοίωνη, παρά το κύμα αβεβαιοτήτων, λόγω του Brexit και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για το νέο έτος, το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι αισιόδοξο, παραμένοντας ωστόσο, επιφυλακτικό ως προς τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: