18 Φεβρουαρίου, 2017

Η ΑΘΗΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

 

Χαμηλές προσδοκίες συνοδεύουν το Eurogroup της Δευτέρας, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την τύχη της αξιολόγησης να έχει μετατοπιστεί στις συναντήσεις, την προσεχή Τετάρτη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Eurogroup δεν αναμενόταν, ούτως η άλλως, να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να μην αποφασίσει ούτε την άμεση επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Για να γίνει αυτό, ανέφεραν πηγές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση τουλάχιστον ως προς το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν, κι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Προς το παρόν «έχουμε κολλήσει», ανέφεραν, ενώ εξέφραζαν ερωτηματικά ως προς το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση. 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η επιστροφή είναι πιθανότερη προς το τέλος της άλλης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης, την Καθαρή Δευτέρα. Πληροφορίες για ενδεχόμενη τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο, με συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών, σε υψηλό επίπεδο, όπως και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στα πρότυπα της συνάντησης προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες, δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ. 

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φερόταν να επιθυμεί και να πιέζει για την πραγματοποίησή της. Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες σε κλειστή συνάντηση στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, είπε ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική απόφαση για την Ελλάδα. 

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και προσέθεσε ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Εφόσον επιβεβαιωθεί μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, στο θέμα του χρέους, το βάρος μετατοπίζεται στην κυβέρνηση, που καλείται να πάρει επώδυνα μέτρα. 

Πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών μετέδιδαν ότι παραμένει αμετάβλητη εκ μέρους τους η πρόταση για νομοθέτηση εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολογήτου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Τα μέτρα αυτά, εφόσον ψηφιστούν, θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι το ακριβές μέγεθος της μείωσης του αφορολογήτου.Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ για το αφορολόγητο έχει ουσιαστικά συμφωνήσει.

Ελάχιστη ευελιξία επιδεικνύουν, εξάλλου, οι θεσμοί και στο θέμα της αγοράς εργασίας, καθώς δεν θέλουν να ακυρωθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και κυρίως να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Ενδεχομένως θα υπάρξει κάποια ευελιξία στο ποσοστό αύξησης των ομαδικών απολύσεων, ώστε να μη διπλασιαστεί και φθάσει στο 10%, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: