17 Φεβρουαρίου, 2017

Ο ΜΑΚΡΟΝ Η ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

 

Σφοδρή κριτική, από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, δέχθηκε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν για δηλώσεις του με τις οποίες καταδίκασε την αποικιοκρατική ιστορία της Γαλλίας στην Αλγερία.

Σε επίσκεψή του στην Αλγερία την Τρίτη ο Μακρόν τόνισε πως η ιστορία της Γαλλίας στην Αλγερία ήταν ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνοντας πως: «Είναι πραγματικά βάρβαρη και αποτελεί μέρος του παρελθόντος το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ζητήσουμε συγγνώμη σε εκείνους που πληγώθηκαν».

Οι Αλγερινοί ζούσαν για 132 χρόνια υπό γαλλική κυριαρχία έως ότου κερδίσουν την ανεξαρτησία τους το 1962 σε έναν αιματηρό πόλεμο, με 1,5 εκατομμύρια αλγερινούς νεκρούς, σύμφωνα με την αλγερινή κυβέρνηση.

Σήμερα, η ηγέτιδα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε με ανάρτησή της στο facebook:

«Υπάρχει τίποτε χειρότερο όταν θες να γίνεις πρόεδρος από το να μεταβαίνεις στο εξωτερικό και να κατηγορείς την χώρα της οποίας θες να ηγηθείς για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;».

Ο Μακρόν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και με δήλωση του σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε: «Πρέπει να βρούμε το κουράγιο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», επισήμανε. «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε για πάντα στη σκιά αυτής της τραυματικής εμπειρίας των δύο χωρών;», αναρωτήθηκε ο κεντρώος υποψήφιος

Ενώ απομένουν δύο μήνες έως την διεξαγωγή των εκλογών, οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις αναδεικνύουν τον Μακρόν ως τον επικρατέστερο για τον προεδρικό θώκο.

Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία: «Αυτή η αντιπάθεια στην ιστορία μας, αυτή η διαρκής μεταμέλεια είναι ανάξια για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Πριν την επικράτηση του στις εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχε ισχυριστεί ότι έχει φτάσει η στιγμή για να γυρίσει η σελίδα στην αποικιοκρατική ιστορία της Γαλλίας στην Αλγερία, χωρίς όμως να προχωρήσει και να ζητήσει επίσημη συγγνώμη, την οποία πολλοί αλγερινοί επιθυμούν να ακούσουν.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: