20 Φεβρουαρίου, 2017

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών καταγράφει και νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς παίρνουν κεφάλι σ’ άλλη μια σφυγμομέτρηση μπροστά απ’ τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση “Sonntagstrend” («κυριακάτικη τάση») του ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Bild, το SPD ανεβάζει κατά μία μονάδα τα ποσοστά του πιάνοντας το 33% στην πρόθεση ψήφου.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί αντίστοιχα κατά 1% πέφτοντας στο 32% και βλέπει για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία την πλάτη των αντιπάλων της σε σφυγμομέτρηση του συγκεκριμένου Ινστιτούτου.

Αριστερά (die Linke) και Πράσινοι διατηρούν τα ποσοστά τους στο 8% και 7% αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει ότι μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς και Πρασίνων θα είχε μικρή πλειοψηφία στη γερμανική βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι μ’ ένα ποσοστό 6% μπαίνουν στην Μπούντεσταγκ, ενώ η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 9% - το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και ένα χρόνο για το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα. Κανένα απ’ τα υπόλοιπα κόμματα δεν περνούν το φράγμα του 5%.

Καθοριστική για την αλλαγή του κλίματος υπέρ του SPD είναι προφανώς η επιλογή του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου για την καγκελαρία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονταν ήδη πριν από δύο εβδομάδες σε δημοσκόπηση ενός άλλου Ινστιτούτου, του Insa, να προηγούνται για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια των Χριστιανοδημοκρατών. 

Άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, όπως το Forsa ή το Infratest καταγράφουν επίσης μεγάλα κέρδη για το SPD, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες σ’ εκείνες τρις δημοσκοπήσεις παραμένουν δεύτεροι πίσω απ’ την CDU.

 


Δημοσίευση σχολίου