15 Φεβρουαρίου, 2017

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί ως αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην τροπολογία, που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Για την ακύρωση της συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν απόψε την ελληνοκυπριακή πλευρά. Την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακυρωθεί.

Νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, να παρέμβει στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για να μην υπογράψει την απόφαση της - κατά την έκφραση του – "ελληνοκυπριακής Βουλής" για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση από τον κ. 'Αιντε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον κ. Άιντε, ότι η απόφαση για τον εορτασμό της επετείου στα σχολεία, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η "Ένωση", που "προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο", θα διδάσκεται στους Ελληνοκύπριους νέους.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: