21 Φεβρουαρίου, 2017

Ο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

 

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός Πτέραρχος εν αποστρατεία Τσαρλς Γουόρντ, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το πρώην κορυφαίο στέλεχος των Αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη(αναπληρωτής διοικητής στη US European Command), με μακρά στρατιωτική εμπειρία, που περιλαμβάνει πολεμικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σε βάθος δεκαετιών είπε χαρακτηριστικά πως: 

«Θα πρότεινα ως ΗΠΑ να αναπτύξουμε ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα πρότεινα και την ενδυνάμωση των δεσμών μας με την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι ένα σημαντικό μέρος».

«Είναι ανάγκη, ως ΗΠΑ, να συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην ισχυρή σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα από τη μεριά της πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της οικονομίας της, αλλά και προς τη διεκδίκηση ενός πιο ισχυρού ηγετικού ρόλου στη Μεσόγειο. Αυτό θα ήταν καλό για όλους και προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζει την ανησυχία του: «Ανησυχώ για όσα κάνει ο Ερντογάν. Ανησυχώ για την πολιτική κατεύθυνση που έχει πάρει η Τουρκία». 

Όπως σημειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος «μετά το πραξικόπημα, αλλάζει τη δυναμική της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος σχεδόν να γίνεται μονάρχης. Δεν πιστεύουμε σε αυτό στη Δύση».

Στη συνέχεια, συμπληρώνει ότι «η Τουρκία κατέχει μια γεωγραφικά πολύ στρατηγική θέση. Ως ΗΠΑ και ως ΝΑΤΟ, ωστόσο, σχεδόν γινόμαστε όμηροι της Τουρκίας ακριβώς λόγω αυτής της θέσης. 

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς...νομίζω ότι πρακτικά ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς την Τουρκία», συνεχίζει. «Δεν θα ήταν εύκολο.

Έχω περάσει μέρος της στρατιωτικής μου καριέρας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Πρόκειται για μια στρατηγικά βολική τοποθεσία. Από την άλλη ωστόσο, έχουμε εναλλακτικές επιλογές και η Τουρκία πρέπει να το γνωρίζει αυτό» τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στους Κούρδους, λέει πως «στην πλειονότητά τους δεν είναι τρομοκράτες. 

Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο Βόρειο Ιράκ, δημιουργώντας υποθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. Το κομμάτι εκείνο των Κούρδων της Συρίας που δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία το στηρίζουμε. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους Κούρδους». 


Δημοσίευση σχολίου