24 Φεβρουαρίου, 2017

ΟΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ

 

"Πρόσωπο με πρόσωπο" ήρθαν οι αντιμαχόμενους δυνάμεις του πολέμου που μαστίζει την Συρία σχεδόν έξι χρόνια στα πλαίσια των ειρηνευτικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση εδώ και τρία χρόνια και οι παρευρισκόμενοι συντονίστηκαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. «Σας ζητώ να συνεργαστείτε. 

Το ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο να τεθεί τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση και να τεθούν τα θεμέλια για μια χώρα σε ειρήνη με τον εαυτό της, κυρίαρχη και ενωμένη», είπε ο ντε Μιστούρα στους αντιπροσώπους που κάθονταν αντικριστά στη σκηνή της αίθουσας συνελεύσεων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Μιστούρα θα ξεκινήσει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες την Παρασκευή για να τεθεί μια διαδικασία για τις συνομιλίες, είπε σε δημοσιογράφους μετά την εναρκτήρια ομιλία, προσθέτοντας ότι είναι το «όνειρό» του να τις επαναφέρει για απ' ευθείας συνομιλίες, αλλά χρειάζεται μεγάλη εργασία προτού μπορέσει να γίνει αυτό.

Στις πιο πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, πριν από 10 μήνες, ο ντε Μιστούρα έπρεπε να μεταβαίνει από ομάδα σε ομάδα, οι οποίες ποτέ δεν συναντήθηκαν στην ίδια αίθουσα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε σε αντιπροσώπους του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των αντιπάλων του ότι αμφότεροι φέρουν ευθύνη για το τέλος του πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

«Όλοι οι Σύροι αναζητούν απελπισμένα το τέλος του πολέμου αυτού και το ξέρετε όλοι αυτό», είπε. «Είστε οι πρώτοι που μπορείτε να μας το πείτε. Περιμένουν για ανακούφιση από τα βάσανά τους και ονειρεύονται μια νέα οδό που θα τους οδηγήσει έξω από αυτόν τον εφιάλτη σε ένα νέο και κανονικό μέλλον με αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως ανήφορο, είπε ότι θα επικεντρωθούν στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί για ένα νέο σύνταγμα, εκλογές υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ και διάφανη και υπόλογη διακυβέρνηση.

Δήλωσε ότι μια εύθραυστη εκεχειρία που έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας. 

«Η προσπάθεια έχει δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία (...) για να δούμε εάν υπάρχει πολιτική οδός προς το μέλλον, και δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», είπε. Καμία αντιπροσωπεία δεν χειροκρότησε μετά την ομιλία του ντε Μιστούρα, ο οποίος προχώρησε σε χειραψίες με κάθε πλευρά ο ίδιος. 

Τη στιγμή που αγκάλιαζε φιλικά τους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική ομάδα αποχωρούσε από την αίθουσα χωρίς να κοιτάξει πίσω. «Χρειαζόμαστε απ' ευθείας συνομιλίες για να δημιουργήσουμε συμπάθεια και εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές. 

Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα γίνουν άμεσες ή έμμεσες συνομιλίες, όμως η (συριακή) κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θέλει να μιλήσει απ' ευθείας, πράγμα το οποίο δείχνει τελικά πόσο μικρή είναι η δέσμευσή της στη διαδικασία αυτή», είπε δυτικός διπλωμάτης. Μια εκεχειρία που δεν κρατεί καλά.

 


Δημοσίευση σχολίου