16 Φεβρουαρίου, 2017

Η «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Σε νέες μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους θα οδηγήσει μια πιθανή περικοπή των προσωπικών διαφορών που έχουν μπει στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέμα το οποίο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πρόκειται για μία από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών με οδηγό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και να τεθεί σε ισχύ από το 2019 προκειμένου να μειωθεί η υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα μας.

Το θέμα αποτελεί μία από τις νάρκες της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στον μηχανισμό του κόφτη, υπό την αίρεση να εφαρμοστεί μόνο αν οι δημοσιονομικές ανάγκες το απαιτήσουν μετά το 2018, και τους δανειστές να επιμένουν στην άμεση νομοθέτησή του για να τεθεί σε εφαρμογή σε κάθε περίπτωση από το 2019.

Εάν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών, εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. 

Τυχόν υλοποίηση του μέτρου θα αποτελέσει ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για τα εκατομμύρια των συνταξιούχων στη χώρα μας, οι οποίοι, όπως αποκαλύπτεται, κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) έχασαν 50 δισ. ευρώ!Η προσωπική διαφορά θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν σήμερα οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016 και εφαρμόζεται ήδη για όλες τις νέες συντάξεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: